Arome. Mirosuri. Gusturi. Nuanţe şi note. Sugestii. Toate acestea sunt al naibii de dificil de identificat corect, uneori atât de dificil încât îţi vine să iei afurisitul ăla de pahar şi să-l arunci pe fereastră. Mda, nimeni n-a spus că degustatul e floare la ureche. Dar totuşi...!
Pentru ca să poţi identifica cu precizie aromele şi gusturile unui vin, trebuie ca în prealabil să-ţi formezi o bază de date cu gusturi şi mirosuri ale unor alimente - în special fructe -, condimente, flori şi chiar lemne. Şi ca să-ţi păstrezi sănătatea mentală în timpul unei degustări, e bine să fii pregătit şi să poţi discerne o aromă de căpşună sau de coacăză sau de mură. Însă cum să faci asta dacă până acum nu ai acordat cine ştie ce atenţie acestor mirosuri? Sau dacă tot ce ştii despre să zicem coacăze este ceea ce ai învăţat de la o gumă de mestecat sau un sirop 100% chimic "cu aromă" de coacăze?
Am citit undeva despre unele exerciţii ajutătoare pentru a distinge mai uşor aromele. În plus faţă de acestea cred că începătorii trebuie să înceapă să acorde o atenţie sporită fructelor proaspete ale căror arome se pot regăsi în vin. În timp baza de date de arome (memoria olfactivă) se va mări suficient, astfel ca la următoarea degustare să nu mai fie nevoie de calmante!
Detecţia şi identificarea aromelor dintr-un vin sunt operaţii dificile şi calitatea acestora depinde evident şi de capacităţile native ale fiecărei persoane. Însă eu cred că manifestarea unei atenţii sporite faţă de arome, împreună cu unele exerciţii ajutătoare pot îmbunătăţi acuitatea senzorială şi capacitatea de a distinge arome ale oricărei persoane. Totul e să vrei.
luni, 28 aprilie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1 comments:
DESI NU AI MAI POSTAT DE CEVA VREME,NUTRESC SPERANTA CA VEI CITI MESAJUL MEU: POT AVEA O ADRESA DE MAIL,UN TELEFON? AS VREA SA LUAM LEGATURA IL POT PRIMI PE ADRESA DE PE EVINOTECA.RO
MULTUMESC. CATALIN
Trimiteți un comentariu