Achiziţia unui vin ar trebui să fie ceva simplu, o îndeletnicire plăcută, plină de anticiparea momentului în care vei sta faţă în faţă cu un pahar cu vin, în sinceritate deplină, reciproc şi necondiţionat deschişi unul faţă de celălalt. Dar lucrurile nu sunt deloc aşa de simple cum ar trebui să fie.
- În primul rând datorită ofertei firave şi destul de puţin sofisticate care există la acest moment pe piaţa bucureşteană.
- De aici consecinţa firească a preţurilor mult prea ridicate pentru vinurile mai de soi pe care ai norocul să le găseşti. Un vin care la noi se vinde cu 95 USD poate fi găsit la comercianţi din SUA la 48 USD. Ştiu, explicaţii sunt destule, dar cu ce mă încălzesc pe mine ca român căruia i se percep preţuri cu 50-150% mai ridicate ca "dincolo"? De ce să finanţez eu ineficienţa vânzătorului şi a sistemului comercial român?
- Apoi vine şi stocarea defectuoasă, în condiţii deseori improprii, ale vinurilor. Cui îi vine să rişte cu inima uşoară 100 sau 300 de lei pe un vin despre care nu are garanţia unei păstrări în condiţii corecte? Haideţi, mâna sus! Nimeni? Mă gândeam eu.
- Dacă intri într-un magazin real, oferta de vinuri este destul de mare ca să te ameţească, iar vânzătorii destul de neştiutori ca să nu fie mai de niciun ajutor. Câţi aţi întâlnit care să fie în stare să povestească ceva coerent despre locaţia unui vin, despre modul de vinificare, o scurtă istorie a producătorului, ceva care să justifice diferenţa de preţ pe care ţi-o percep tocmai pentru aceste aşa-zise servicii oferite.
- Un magazin virtual nu este deloc mai liniştitor, din contră. Avalanşa de vinuri te ia pe sus, cu toate filtrele şi criteriile de căutare electronice, care chipurile ar trebui să-ţi facă viaţa mai uşoară. Ce păcat că n-a reuşit să intre Amazon.com în comerţul cu vinuri, ar fi dat un exemplu puzderiei de prostioare de site-uri de vânzare de vinuri online.
Până la urmă pe cine să crezi când vrei să cumperi un vin? Revista de vin pe care o citeşti, reclamele pe care le vezi, părerile prietenilor, ratingurile hulite de toţi? Să tot încerci la nimereală, la noroc, doar-doar s-o nimeri şi ceva de soi? Cine te ajută să te strecori prin avalaşa de vinuri de pe net? Aveţi vreo idee? Că eu mă simt cam pierdut...
10 comments:
păi... plăcerea ar fi de-nțeles să vină din băutul vinului. nu din achiziție :-) ba chiar cu cât e angoasa mai mare la cumparare, cu atât plăcerea mai mare la băut ;))
acuma umpic mai serios... mie mi-a făcut întotdeauna plăcere să intru la vinexpert și să vorbesc cu oricine de pe-acolo. știu, tu zici demult că n-au condiții de stocare, dar io unul nici n-am luat vreo plasă :-) am preferat să dau nume, că parcă prea ne-nvârtim după deșt :-)
Ei, sa stii ca Radu le zice bine - :)
Parca e mai interesanta achizitia cu cat iti sare mai tare inima din piept :))
Oricum, achiztia unui vin, in orice fel de conditii, este un risc pe care fiecare cumparator trebuie sa-l constientizeze (motivele le-ai enumerat bine mai sus). Chiar si in conditii perfecte de stocare, nu esti 100% sigur ca vei gasi ceva baubil in sticla (vezi eternul defect de dop). Asa ca toate astea fac parte din joc...
mai, pai asta ziceam si eu cu placerea, pe care o ai cu vinul fata in fata. Dar m-am exprimat mai inginereste :-)
Eu am probleme cu modul in care pastreaza vinurile cei de la Wine & Spirit din Feeria, cei de la Delicateria Traiteur, si Recas. Nici Vinexpert si nici Metro nu sunt sfinti, am luat vinuri calde de la ambii. De la Vinexpert am luat Domaine Ceptura Rouge paradit (2 sticle), River Route Cabernet Sauvignon 2003 paradit (3 sticle), Viognier dus (1 sticla) -- asta din ce-mi amintesc clar. De la Recas am luat Serego Aligheri Posessioni Rosso dus, Amarone dus, unul portughez dus, dar niciun Cono Sur dus. De la Metro am luat mai multe duse, dar si mult mai multe bune. Am mai luat tepe cu Gima - supermarketurile sunt kinjiru!
Si Ciprian, nu cred ca e fair sa joci ruleta ruseasca cu niciun vin, atata timp cat tu te achiti de partea ta din ecuatie, adica platesti atata cat iti cere vanzatorul. E normal si legal ca si el sa se achite de partea lui, adica sa-ti livreze un produs fara defecte. Nu vorbim aici de cazut la care cred ca te gandesti tu, cel al colectionarilor si al burselor de vin, unde se discuta de vinuri deja cu o varsta venerabila. Nu cred ca vreun consumator de vin in lumea asta care sa se astepte constient sa cumpere otet sau laturi in loc de vinul de pe eticheta, oricat de celebru ar fi el, si ma refer la vinurile normale, de consum, chiar si la cele fine, dar nu neaparat la obiectele de cult. Parerea mea!
Of, doamne, dupa cum ai inceput eram sigur ca esti un adulterin. Dupa aia mi-am dat seama ca vorbesti despre vin:)
Am scris asta pierdut fiind nu in bratele vreunei femei, ci in suvoiul de vinuri de pe un site de vanzari online! Eram demoralizat si apoi m-am gandit ca e aiurea, ar trebui sa fie mai simplu, sa eiste ceva indicii asupra vinurilor aflate la vanzare. Mi se pare ca vanzatorii de vin se asteapta ca produsele sa se vanda singure, ca prin minune, cumparatorii venind cu portofelul deschis si dispusi sa incerce orice, fara cracnire. Ei bine, nu-i asa, si vanzatorii trebuie sa ne ajute cu aceste detalii de care avem nevoie pentru a alege in cunostinta de cauza. Alternativa este sa faci research pe net inainte de achizitie, apoi mergi la fix pe pretul minim.
Mihnea, nu ma gandeam musai la cazul colectionarilor - acolo e vorba de altceva, cu toate ca se pune foarte mult accentul pe conditiile de stocare, provenienta sticlelor, etc. Este foarte corect ceea ce spui, nu am nimic de obiectat. Insa, eu sunt de parere ca vinul in sine este o ruleta ruseasca, nu neaparat conditiile in care cumperi o sticla sau alta. Vinul este o bautura vie, ca si omul sufera schimbari de tot felul care tin de varii motive...
Da, ideal este sa se respecte conditiile de baza atunci cand achizitionezi un vin, dar imi poti spune ca esti 100% convins ca vei gasi ceva in perfecta stare, chiar si in aceasta situatie? Sunt o gramada de defecte care nu tin musai de conditiile de stocare, transport, etc. Aici vroiam sa bat :)
Ce vrem noi este de bun simt, dar se pare ca cei mai multi comercianti nu dau 2 parale pe asta...
E greu sa gasesti un vin strain anume, la un pret convenabil in Romania. O stie si patronul Vinexert-ului, o stim si noi.
Ca indura o zi, hai doua, de transport, asta se intelege, dar dupa asta sa le tina la 25 de grade toata vara mi se pare de neinteles. Neprofitabil pe termen lung, adica. Oricum, eu am inteles ca unii producatori romani nu sunt interesati de vinurile lor Punct Cand directorul de vanzari de la o firma mare spune astazi ca vinul lui preferat, pe care il consuma des, este un Sauvignon Blanc 2005 (al firmei lui, se intelege) totul este pierdut. Astia sunt oameni care vin din vanzarea de guma direct la vin, si nu sesizeaza vreo diferenta. Orbit, vin, bere, coca-cola- nu conteaza. Sa facem noi targetul conteaza!
Îmi aduc aminte de un wine bar din Berna, unde am poposit astă vară. Patroana (căci era patroană o tipă, care te şi servea la bar sau la masă) ştia destul de multe despre fiecare vin pe care ţi-l turna în pahar. Şi vă asigur că erau destule! Ştia despre familia producătorului, despre regiunea respectivă, ce alte vinuri mai produsese, ce anume face distinctiv acel vin - şi câte altele. E prea mult să ceri asta la un magazin real de vinuri, contra marginii substanţiale pe care o pun la fiecare produs vândut? Eu nu cred.
Pentru că altfel te duci frumos la un magazin virtual şi scapi de comisionul gras practicat de magazine. Dar pierzi contactul cu oamenii, cu cineva de la care ai putea afla foarte multe şi care ţi-ar putea face recomandări pertinente, odată ce-ţi învaţă preferinţele. Asta as vrea să se întâmple, nu neapărat o ieftinire spectaculoasă a vinului. Nu că aş avea ceva împotrivă, totuşi :-))
Mihnea,
Iti promit ca la magazinul meu de vinuri asa o sa fie :))
Aşa să fie!
Trimiteți un comentariu