miercuri, 27 mai 2009

Fazele lunii şi gustul vinului: farsă sau enigmă?

Pentru că tot vorbeam de paranormal, un articol publicat în ziarul englezesc The Guardian şi preluat apoi sub diverse forme de alte publicaţii şi de bloggeri ne explică ce efect are luna asupra gustului vinului. Ideea de bază este legată de fazele lunii în ziua degustării, care ar influenţa serios modul în care percepem vinul.

Fazele lunii şi efectele lor asupra agriculturii sunt lucruri bine cunoscute de adepţii agriculturii biodinamice. Aceştia merg mai departe decât agricultura organică, considerând şi efectele lunii şi ale celorlalte astre asupra plantelor şi a momentelor optime de cultivare, îngrijire şi recoltare.

Dacă totul s-ar fi oprit aici, toate aceste articole cu siguranţă n-ar fi existat. Bomba vine de la marile lanţuri de supermarketuri englezeşti Tesco şi Marks & Spencer, ai căror experţi sunt convinși că vinul este pus în valoare în zilele fruct şi floare, fiind dezavantajat în zilele frunză sau rădăcină - după cum sunt împărțite zilele în calendarul biodinamic. Ei încurajează criticii de vin să le evalueze vinurile numai în zile fruct sau floare, iar degustările pe care le organizează pentru public sunt - aţi ghicit! - într-o zi de acelaşi tip.

Că este sau nu adevărat, asta nu o poate spune decât cel care e dispus să încerce cu mintea deschisă şi această teorie. Sau poate să-şi consulte jurnalul de degustări şi să compare cu calendarul biodinamic, în căutarea unor suprapuneri de zile "nefaste". Eu, unul, am degustat rose-ul din 2007 de la Prince Stirbey într-o zi rădăcină (cea mai defavorabilă) şi pot spune că a fost la fel de aromat şi de plăcut cum mi-l aminteam. Dar eşti gata să dai cep sticlei alea pe care-o tot ţii dosită pentru o situaţie specială? Sau mai bine dai un ochi înainte în calendarul biodinamic?

Mai multe despre subiect puteţi citi aici:

Blog Widget by LinkWithin