luni, 29 iunie 2009
Accentul pe tradiție
Măiastru Merlot 2008 de la Crama Oprișor
duminică, 28 iunie 2009
Cupaj sau soiuri pure: unde găsim perfecțiunea?
miercuri, 24 iunie 2009
Degustare de grup la Ginger: Sauvignon Blanc
Dar să vedem care au fost subiecţii (în ordinea degustării):
- Prince Stirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2008 / 14% / 54 RON - nici de astă dată vinul de la Prince Stirbey nu a dezamăgit, chiar dacă aveam aşteptări ceva mai mari de la ediţia limitată, care în 2006 a fost de excepţie. Vinul are un nas puternic de grapefruit, soc şi iarbă, note de ananas (sau fructe exotice) - poate cel mai plăcut nas dintre toate cele 5 vinuri degustate - puţin acidulat pe limbă, gust nu foarte intens. Puţin cam subţirel pentru cei 14% vol. de alcool şi cam scurt pe final.
- Michel Redde & Fils Sancerre Les Tuilieres Sauvignon Blanc 2007 / 12.5% / 75 RON - aromă medie spre puternică de lychee şi note ierboase, gust de fructe tropicale cu note minerale, aciditate prea ridicată chiar şi pentru acest soi, final uşor amărui ce lasă o senzaţie de grapefruit pe limbă. Un vin cu personalitate pronunţată, deşi uşor atipic.
- Misiones de Rengo Reserva Sauvignon Blanc 2007 / 13% / 32 RON - nas puternic (cum altfel?) de soc, ardei gras şi note de lychee, gust fructat cu accente citrice, care se regăsesc şi pe finalul lung, însă nesofisticat. Un vin cu prospeţime, acceptabil.
- Southern Lights Sauvignon Blanc 2006 / 12% / 40 RON - un vin din Africa de Sud din regiunea Robertson. Nas mediu spre puternic citric (lămâie şi lime) cu note florale, gust plăcut iniţial, dar care se transformă în câteva secunde în ceva dur, aspru pe laterale, parcă de strugure verde necopt. Final dur, acru. Un vin dezechilibrat.
- Babich Hawke's Bay Sauvignon Blanc 2006 / 13% / 60 RON - nas superb citric, puternic, cu note de lămâie şi grapefruit, gust fructat citric şi cu note florale ce se continuă şi pe finalul lung, proaspăt şi curat, citric. Un vin superb, pe care l-am clasat pe primul loc.
Data viitoare: alb şi roze, la inspiraţie!
marți, 23 iunie 2009
Un altfel de drum al vinului: Lavaux, Elvetia
Am decis să includem în scurta noastră vacanţă în Elveţia şi un periplu în zona franceză din sud, mai exact în Montreux. Mai fusesem aici de câteva ori în trecut şi staţiunea de bogătani de pe riviera elveţiană m-a impresionat prin luxul său, priveliştile extraordinare cu lac şi Alpi şi prin vegetaţia exotică, neaşteptată. Faptul că Montreux este poziţionat chiar în zona viticolă Lavaux, inclusă din 2007 în patrimoniul Unesco, este un fapt secundar, desigur :-).
Am plecat din Montreux spre Lutry cu vaporul într-o zi însorită, dar şi cu ceva nori, numai bună de bătut dealurile la picior. Lutry este una din multele localităţi din regiunea Lavaux ce trăieşte mai ales din viticultură şi prin care trece în plus drumul vinului fără prea multe intersectări cu şosele sau zone cu prea mult beton.
Lavaux se întinde pe toată partea de nord a lacului Leman (Geneva), fiind formată din pante abrupte cu înclinaţii între 0 şi 100%, amenajate de-a lungul timpului în terase, adevărate minuni tehnologice. Aceastea au fost începute de călugări prin secolul al XII-lea, care au defrişat şi au amenajat parţial terasele, au plantat via, apoi au dat-o spre îngrijire localnicilor, din care urmaşii unora o mai îngrijesc şi astăzi, unii ajungând în prezent la a 17-a generaţie.
Drumul urcă şi coboară printre rândurile ordonate de vie, trece prin sătuce parcă încremenite în timp, cu străduţe înguste şi întortocheate, pline de farmec, şi oferă nenumărate prilejuri de a admira lacul, munţii, terasele de vie şi turlele ascuţite de biserici.
Unele parcele sunt mai tehnologizate, altele nu, însă este clar că pe aşa nişte înclinaţii este extrem de dificil să îngrijeşti via în absenţa unor instalaţii ajutătoare.
Drumul vinului prin această regiune nu este doar un drum plin de privelişti frumoase, ci este şi un exemplu de cum trebuie să arate un drum al vinului într-o ţară ce-şi doreşte să-şi facă vinurile cunoscute turiştilor.
Drumul este în mare parte pietonal, ferit de trafic şi poluare (mă rog, ceea ce poate fi numit poluare în Elveţia, în orice caz), foarte bine semnalizat şi presărat cu panouri trilingve ce povestesc istoria vinului în regiune, fapte diverse legate de viticultură, soiurile cultivate, evenimente deosebite.
Ce-i şi mai important este că la orice punct de informare turistică poţi găsi gratuit tot felul de pliante informative şi hărţi despre regiune şi despre apelaţiile şi producătorii locali de vin.
Cum să nu-ţi doreşti să le vizitezi, iar mai apoi să le încerci vinurile şi să duci vorba mai departe?
Iată cât de plin de detalii şi de plăcut este, de pildă, un traseu pietonal pe drumul vinului:
În plus, există o sumedenie de lucruri pe care le poţi face: poţi vizita podgoriile pe jos sau cu bicicleta, poţi alege un funicular ce trece prin câteva zone viticole, poţi merge cu maşina sau le poţi privi de departe de pe lac. Cei care-şi doresc să deguste vinurile locale pot alege una din multele crame de prin aceste frumoase orăşele unde-şi desfac marfa micii producători. Din păcate acestea sunt deschise doar în după-amiezile de weekend, iar eu am fost acolo într-o marţi :(
Însă pot spune că este o senzaţie de neuitat să mergi printre rândurile de vie neîmprejmuite de garduri, aliniate exemplar, îmbătându-te cu briza lacului filtrată prin plămânii viei!
Principalul soi cultivat se numeşte Chasselas (se pronunţă şasla) şi este alb, iar apelaţia cea mai renumită este Dezaley, care cultivă în proporţie de 90% acest soi, care în această regiune reuşeşte să producă un vin plin de caracter, viu şi aromat. Localnicii susţin că acest strugure reflectă foarte bine terroirul, ceea ce se înscrie (convenabil) în tendinţele actuale ale vinului de a-şi exprima regiunea de provenienţă.
Chiar dacă nu pot spune că m-am îndrăgostit de acest soi, vinurile încercate nu au dezamăgit, poate şi datorită ambianţei foarte plăcute care, în mod cert, a contat!
În concluzie, un drum al vinului exemplar, superb, prietenos cu turiştii, ce reuşeşte să aducă un plus de valoare vinurilor produse aici.
joi, 11 iunie 2009
Asocierea vinurilor cu mâncarea - Partea a 4-a (ultima)
4. Ocazie, efort şi preţ
Dacă prietena ta împlineşte 30 de ani şi te-ai muncit să pregăteşti un meniu super din cele mai fine şi scumpe ingrediente, ai să-ţi doreşti să pui pe masă un vin la fel de special. Dacă însă ai ieşit cu prietenii la un grătar la iarbă verde, atunci ia cu tine un vin ieftin şi aromat cum sunt cele din Chile sau Argentina, dacă insişti să bei vin şi nu vrei cu niciun chip să înşfaci o bere de la gheaţă!
Sezon. Toată lumea cumpără în mod normal alimente în funcţie de sezon. Tocăniţele sau carnea la cuptor sunt populare iarna, şi mai puţin căutate vara. De aceea este bine să alegem şi vinul în funcţie de sezon. Vara putem merge pe mâna unui vin alb şi proaspăt sau a unui roze, în locul unui Cabernet greoi.
Care sunt vinurile ideale pentru masă?
Pentru a fi un bun companion pentru mâncare, un vin trebuie să fie în primul rând echilibrat el însuşi. Prea puţină aciditate şi nu va rezista mâncării. Prea corpolent şi va transforma un pahar de vin într-o masă în sine. Iată cele mai importante caracteristici ale unui vin de masă:
- Aciditate moderată spre ridicată. Aciditatea din vin creşte producţia de salivă în gură, ceea ce duce la o mai bună descompunere a mâncării şi la evidenţierea aromelor acesteia.
- Corpolenţă mică spre medie. Majoritatea preparatelor pe care le mâncăm se găsesc în aceast interval de greutate. Un vin greoi va eclipsa majoritatea mâncărurilor.
- Conţinut mic spre mediu în alcool (sub 12.5%). Întrucât alcoolul creşte corpolenţa, mai mult alcool înseamnă corpolenţă mai mare, ceea ce nu este de preferat cu mâncarea. Un vin alcoolic tinde să eclipseze aromele din mâncare.
- Baricare moderată. Un vin cu accente puternice de baric va domina celelalte arome din mâncare.
Majoritatea Rieslingurilor, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Beaujolais şi Chianti sunt foarte adaptabile la masă. Partea amuzantă este să descoperim care cu ce merge mai bine. Experimentaţi!
Combinaţii periculoase
Există un număr de alimente care nu sunt foarte prietenoase cu vinurile şi le fac să pară amare, dure, astringente sau greţos de dulci. Ce facem în astfel de situaţii? Renunţăm la vin? Uneori vom ajunge şi la asta, însă există câteva trucuri care pot ameliora efectele devastatoare amintite mai sus.
- Anghinare, asparagus şi spanac – conţin acid oxalic, care interacţionează negativ cu acizii din vin, făcându-l să pară prea dulce. Ce facem? Adăugăm puţin unt, brânză (caşcaval, parmezan) sau ulei şi ne ferim de vinurile cu rest de zahăr. Alegem mai degrabă un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay nebaricat, dacă preparatul conţine unt.
- Iaurtul – are o acreală lăptoasă care este dură cu vinul. Pentu că iaurtul are o aciditate aşa de mare, am putea alege un vin mai puţin asertiv, ca Pinot Blanc.
- Peştele uleios ca sardinele sau anşoa – pot face ca aromele de fructe din vin să pară ciudate. Ele pot de asemenea să adauge o tentă metalică vinului, în special celor mai taninoase. Ce facem? Alegem vinuri cu aciditate ridicată şi arome slabe, ca Vinho Verde. Ne ferim si de vinurile taninoase.
- Usturoiul crud – domină papilele gustative, făcând aromele vinului să pară plate, mute. Ce facem? Putem micşora dezastrul gătind usturoiul, însă dacă tot nu merge, mai bine să evităm să desfacem o sticlă de vin bun cu un astfel de preparat.
- Piperul negru măcinat – poate domina vinurile cu arome delicate sau complexe. Ce facem? Asociem vinuri cu arome puternice de fructe mâncărurilor piperate.
- Oţetul şi fructele (cum este lămâia) – adaugă aciditate mâncării. Vinul trebuie să fie de asemenea puternic acid. Majoritatea vinurilor nu pot rezista în faţa acidităţii din oţet sau murături, aşa că putem ameliora efectul acidităţii prin:
- Adăugarea de ulei sau prin alegerea unui oţet mai slab
- Înlocuirea oţetului cu zeamă de lămâie
- Folosirea la gătit a unor vinuri din climate reci, ca Sauvignon Blanc.
joi, 4 iunie 2009
Degustare de grup la Ginger: Merlot
Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost echilibrul între vinurile degustate, spre deosebire de chardonnay-urile şi cabernet-urile încercate dăţile trecute, când se dădeau lupte mari între noi ca să mai "studiem" puţin la încheierea degustării cele 1 sau 2 vinuri care plăcuseră tuturor :-) Acum a rămas destul ca să putem gusta în voie fiecare vin în parte.
Vinurile au variat ca preţ între 38 şi 69 de lei, iar ca recolte între 2005 şi 2007. Degustarea s-a făcut de la nou la vechi şi de la conţinut mic spre mare de alcool. Dar să vedem participanţii, în ordinea degustării:
- La Cetate Merlot 2007 / Oprişor / 13.5%. Un vin deschis şi sincer, fără multe subtilităţi, cu nas foarte puternic de cireşe roşii şi negre, cu note de piele şi vanilie ce se regăsesc în gust şi în finalul lung. Structură bună, tanini moi şi catifelaţi. Un vin excelent pentru gastronomie şi nu numai. 40 de lei.
- Rotenberg Merlot 2006 / Valea Oancei, Ceptura, Dealu Mare / 12.9%. Un vin nefiltrat, pe care l-am decantat şi l-am aerat mai bine de 15 minute după recomandările de pe etichetă, dar care nu a arătat caracterul pe care îl aşteptam de la un vin nefiltrat. Cu arome puternice de prune uscate şi cafea, ce nu se regăsesc în gust sau pe finalul mediu spre lung, cu tanini poate puţin prea fermi pentru un Merlot, vinul este destul de plăcut totuşi şi evoluează interesant în pahar şi în decantor. Deşi la cei 69 de lei parcă ai aştepta mai mult de la el.
- Cherry Tree Hill Merlot 2006 / Dealu Mare / 13.5%. Un alt vin cu arome puternice de fructe (vişine) şi cafea, cu un gust cu note de prune şi piele, condimentat, cu tanini puternici dar bine integraţi, puţin amărui pe final însă nu neplăcut. Final mai firav ce dezamăgeşte la cei 65 de lei cât face o sticlă.
- Prince Stirbey Merlot 2006 / Drăgăşani / 14%. Şi de data asta vinurile de la Stirbey şi-au dovedit valoarea şi au încântat audienţa. Nas destul de reţinut dar fin de prune cu note de piele, gust excelent, frucuos, note de dulci şi de piele ce se regăsesc în finalul mediu spre lung. Aciditate bună. 50 de lei.
- Montana Merlot Reserve 2005 / Marlborough / 13%. Acest vin din Noua Zeelandă s-a dovedit a fi un vin nu foarte sofisticat, deschis, poate puţin exagerat de baricat, însă un vin plăcut de gastronomie. Nas puternic de fructe, note de baric (vanilie şi afumat), tanini catifelaţi, gust fructuos cu tente dulci, puţin condimentat şi pe final. La cei 38 de lei a fost cel mai ieftin dintre merlot-urile degustate, însă nu a dezamăgit.
Data viitoare: Sauvignon Blanc.