vineri, 22 mai 2009

Experienţe paranormale cu paharele Riedel

Dacă încerca cineva să-mi povestească acum câţiva ani despre forma paharului de vin şi cum influenţează ea vinul, l-aş fi îndemnat hotărât să facă paşi. Dacă încerca cineva să-mi povestească acum câteva zile despre forma paharului de vin şi cum influenţează ea gustul vinului, i-aş fi recomandat, probabil, să mai citească. Însă a venit vremea să vă spun eu vouă astăzi că da, forma paharului influenţează categoric atât aroma vinului, cât şi gustul acestuia!

Magie, hipnoză sau psihoză în grup - numiţi-o cum vreţi, însă exact asta s-a întâmplat marţi 19 mai la evenimentul organizat de Vinexpert şi Riedel (probabil cel mai mare producător de pahare din lume). Au mai acoperit şi alţii subiectul (Valentin Ceafalău, Vinexpert, Alin), aşa că nu vreau să repet. Vreau doar să spun că exerciţiile propuse de expertul de la Riedl au fost în mare parte de-a dreptul uluitoare. Ele ne-au demonstrat foarte clar că nu e totul doar marketing şi fiţe, ci are un real sâmbure de adevăr: forma paharului afectează (pune în valoare sau distruge) vinul degustat.

Evident că n-o să ne apucăm acum să scotocim febril în dulap după cine ştie ce formă savantă de pahar pentru orice vin de masă sau de calitate mai modestă. Însă un vin de bună calitate merită să fie pus în valoare apelând la tot arsenalul de care dispunem: tirbuşon făţos, decantor - dacă e cazul, pahar de forma potrivită, temperatura corectă monitorizată când şi când cu un termometru instant, vidarea sticlei între pahare (dacă e cazul). Merită. I-o datorăm vinului şi ne-o datorăm şi nouă.
Blog Widget by LinkWithin