marți, 23 iunie 2009

Un altfel de drum al vinului: Lavaux, Elvetia

Că Elveţia este o ţară super turistică, curată, dichisită şi plină de ciocolată şi oameni cu bani asta ştie toată lumea. Însă de faptul că au un drum al vinului superb, extrem de bine organizat şi documentat şi plin de elemente atractive cred că ştiu cu mult mai puţini.

Am decis să includem în scurta noastră vacanţă în Elveţia şi un periplu în zona franceză din sud, mai exact în Montreux. Mai fusesem aici de câteva ori în trecut şi staţiunea de bogătani de pe riviera elveţiană m-a impresionat prin luxul său, priveliştile extraordinare cu lac şi Alpi şi prin vegetaţia exotică, neaşteptată. Faptul că Montreux este poziţionat chiar în zona viticolă Lavaux, inclusă din 2007 în patrimoniul Unesco, este un fapt secundar, desigur :-).

Am plecat din Montreux spre Lutry cu vaporul într-o zi însorită, dar şi cu ceva nori, numai bună de bătut dealurile la picior. Lutry este una din multele localităţi din regiunea Lavaux ce trăieşte mai ales din viticultură şi prin care trece în plus drumul vinului fără prea multe intersectări cu şosele sau zone cu prea mult beton.

Lavaux se întinde pe toată partea de nord a lacului Leman (Geneva), fiind formată din pante abrupte cu înclinaţii între 0 şi 100%, amenajate de-a lungul timpului în terase, adevărate minuni tehnologice. Aceastea au fost începute de călugări prin secolul al XII-lea, care au defrişat şi au amenajat parţial terasele, au plantat via, apoi au dat-o spre îngrijire localnicilor, din care urmaşii unora o mai îngrijesc şi astăzi, unii ajungând în prezent la a 17-a generaţie.

Drumul urcă şi coboară printre rândurile ordonate de vie, trece prin sătuce parcă încremenite în timp, cu străduţe înguste şi întortocheate, pline de farmec, şi oferă nenumărate prilejuri de a admira lacul, munţii, terasele de vie şi turlele ascuţite de biserici.

Unele parcele sunt mai tehnologizate, altele nu, însă este clar că pe aşa nişte înclinaţii este extrem de dificil să îngrijeşti via în absenţa unor instalaţii ajutătoare.


Drumul vinului prin această regiune nu este doar un drum plin de privelişti frumoase, ci este şi un exemplu de cum trebuie să arate un drum al vinului într-o ţară ce-şi doreşte să-şi facă vinurile cunoscute turiştilor.


Drumul este în mare parte pietonal, ferit de trafic şi poluare (mă rog, ceea ce poate fi numit poluare în Elveţia, în orice caz), foarte bine semnalizat şi presărat cu panouri trilingve ce povestesc istoria vinului în regiune, fapte diverse legate de viticultură, soiurile cultivate, evenimente deosebite.

Ce-i şi mai important este că la orice punct de informare turistică poţi găsi gratuit tot felul de pliante informative şi hărţi despre regiune şi despre apelaţiile şi producătorii locali de vin.

Cum să nu-ţi doreşti să le vizitezi, iar mai apoi să le încerci vinurile şi să duci vorba mai departe?

Iată cât de plin de detalii şi de plăcut este, de pildă, un traseu pietonal pe drumul vinului:


În plus, există o sumedenie de lucruri pe care le poţi face: poţi vizita podgoriile pe jos sau cu bicicleta, poţi alege un funicular ce trece prin câteva zone viticole, poţi merge cu maşina sau le poţi privi de departe de pe lac. Cei care-şi doresc să deguste vinurile locale pot alege una din multele crame de prin aceste frumoase orăşele unde-şi desfac marfa micii producători. Din păcate acestea sunt deschise doar în după-amiezile de weekend, iar eu am fost acolo într-o marţi :(

Însă pot spune că este o senzaţie de neuitat să mergi printre rândurile de vie neîmprejmuite de garduri, aliniate exemplar, îmbătându-te cu briza lacului filtrată prin plămânii viei!

Principalul soi cultivat se numeşte Chasselas (se pronunţă şasla) şi este alb, iar apelaţia cea mai renumită este Dezaley, care cultivă în proporţie de 90% acest soi, care în această regiune reuşeşte să producă un vin plin de caracter, viu şi aromat. Localnicii susţin că acest strugure reflectă foarte bine terroirul, ceea ce se înscrie (convenabil) în tendinţele actuale ale vinului de a-şi exprima regiunea de provenienţă.

Chiar dacă nu pot spune că m-am îndrăgostit de acest soi, vinurile încercate nu au dezamăgit, poate şi datorită ambianţei foarte plăcute care, în mod cert, a contat!

În concluzie, un drum al vinului exemplar, superb, prietenos cu turiştii, ce reuşeşte să aducă un plus de valoare vinurilor produse aici.

1 comments:

alibus spunea...

e chiar mai frumos decat ne-ai povestit :)

Blog Widget by LinkWithin