duminică, 20 septembrie 2009

În vizită la Aliman - la viitoarea Enira românească


Am acceptat cu plăcere invitația celor de la WineRo (filiala locală a celor de la Bessa Valley, producătorii brandului Enira) de a petrece o zi la Aliman pentru a sărbători cum se cuvine primul cules al viilor plantate de ei acolo. Și cum altfel să sărbătorești câmpenește un cules de vie decât cu must proaspăt stors, miel făcut la cuptor de lut și pâine gustoasă de casă? Toate au fost acolo, ba chiar mai multe!

Am fost întâmpinați cu pâine și sare în acorduri de muzică populară, cu dansuri și voie bună.








Mustul a curs într-una în pahare, proaspăt produs prin toate mijloacele tradiționale, unele mai serioase, altele mai plăcute privirii:












Unii au dat și o mână de ajutor la cules... așa cum au putut:

Primul cules a fost al strugurilor Merlot aflați acum în al treilea an de la plantare. Pentru că WineRo nu are încă propria cramă -- construcția acesteia la Aliman este în plan, la fel ca și un mini-hotel -- strugurii vor fi trimiși la Corcova pentru vinificare. Vinul nu este programat a fi lansat pe piață, dar cine știe ce surprize pot apare?
Vinificatorul celor de la WineRo, Mark Dworkin, a ales să utilizeze ca sisteme de susținere a viilor parii de lemn de salcâm, tratați cu rășini speciale pentru mai multă rezistență. Din câte am înțeles de la Cătălin Galan, oaspete și el, sistemul are avantajul de a rezista erorilor umane (cum ar fi lovirea accidentală cu roata tractorului, caz în care nu este afectat decât parul cu pricina și nu și cei apropiați acestuia), pe de altă parte au dezavantajul de a suferi deteriorări rapide (în 10-15 ani), necesitând operații scumpe de înlocuire. Totuși, via are un aspect "natural", ceea ce și-a dorit Dworkin în primul rând.

Organizatorii au intenționat -- și cred că au reușit -- să pună accentul pe tradiție și obiceiuri locale, demonstrând că se poate face ceva turistic și într-o zonă mai puțin cunoscută cum este Aliman, cu oamenii locului, bucatele locului și puțină bunăvoință.








Blog Widget by LinkWithin