miercuri, 7 octombrie 2009

Caloian: Fetească Neagră doar cu numele

Eram curios să gust încă o fetească neagră a unui producător serios, pe care-l respect: Crama Oprișor. Așa că am cules o sticlă din seria Caloian recolta 2008, țintită către segmentul Horeca (hoteluri și restaurante) prețuită modest la 29 de lei la Vinexpert.

În ciuda aprecierilor lui George pe blogul Lucruri Bune, mie acest vin mi s-a părut total atipic pentru o fetească neagră. De fapt acest vin ar putea fi orice, un veritabil Jolly Joker al vinurilor: vrei un Pinot, bea un pahar de fetească, vrei un Merlot, toarnă mai departe, că tot e deschisă sticla. Are miros de Oprișor, nimic de zis, (o fi de la terroir, o fi de la drojdii, o fi de la amândouă - cine știe), însă n-are buchetul de fetească neam.

Vinul are o culoare intensă, frumoasă, un nas destul de intens de cireșe negre bine coapte și note dulci, pe limbă aduce a cireșe negre, prune uscate și ceva lemn, finalul este mediu spre lung, plăcut. Tanini moi, aciditate bună (merge bine la masă, de fapt asta era și ideea gamei). Nici urmă de piperul negru tipic soiului. Nu cred că merită îmbătrânit, e un vin de consum curent.

N-am idee de ce s-or fi încăpățânat producătorii să scrie soiul pe sticlă, n-are acoperire deloc.

5 comments:

George Mitea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Mitea spunea...

Trebuia sa vina si ziua asta...
Merlot? nicidecum. Iar piperul negru este prezent, nu se poate sa nu-l fi simtit. Apoi, cred ca in problema ubicuitatii gustative, a caracterului neuniform al fetestii negre- e mai degraba de vina soiul si vinificarea decat sticla asta.
Hai ca doar n-om fi toti afoni sau corupti:
1. http://www.vinul.ro/blog/degustari-de-vinuri/969/vinul-saptamanii-feteasca-neagra-caloian-crama-oprisor.html
2. despre problemele feteasti negre:http://www.vinul.ro/top_feteasca_neagra_2008.html

Daca feteasca Caloian e denaturata, apai Halewood private cum o fi?

Mihnea Mironescu spunea...

George, nu intentionez sa pornesc polemici pe astfel de subiecte "subiective" prin excelenta. Dar daca vrei sa-mi dai ca exemplu o referinta mai credibila a soiului, macar hai s-o comparam cu o feteasca mai serioasa, cum e cea de la Davino.

Iar despre Halewood, uita-te cine a fost ales etalon la o degustare mai veche de cativa specialisti grei din domeniu: http://www.vinul.ro/top_feteasca_neagra.html. Nu pot confirma sau infirma parerea lor, n-am degustat vinul.

George Mitea spunea...

Feteasca din topul vechi este "special reserve", pe langa faptul ca este din 2002, pe cand Aurelia Visinescu inca lucra acolo.
Eu vorbeam de "private reserve"- care este un pic mai scumpa, si un pic mai merlot. Eu unul cred ca feteasca "special" a ajuns un vin cam trivial si lipsit de personalitate. E ok ca vin de consum curent, dar nu te da pe spate.

Rares Marinescu spunea...

Caloian Feteasca Neagra este un vin surprinzator in sensul placut.
De acord insa cu opinia lui Razvan.
Nu are nimic in comun cu Feteasca Neagra.
In plus fata de Razvan vin cu precizarea ca nu are nimic in comun nici cu Oprisorul ca si teroir, vinul este din regiunea Dealu Mare.
Doar toaletarea si micile (sau marile) fineturi si secrete s-au produs la Oprisor inainte de imbuteliere.
Ceea ce are in comun cu vinurile lui Carl Reh Winery este amprenta pe care o lasa Liviu Grigorica asupra vinurilor, caruia ii transmit pe aceasta cale toata stima mea

Blog Widget by LinkWithin