Nu-mi amintesc să fi dat vreodată peste un produs alimentar care să aibă atâtea rebuturi și probleme ca vinul. Nu știi niciodată dacă sticla pe care o bagi în traistă este bună de ceva sau nu. Dacă ar fi la fel cu preparatele din carne sau carnea macră, lactatele, fructele -- you name it -- cred că ar ieși un mare scandal. La fel și cu aproape orice alte băuturi, spirtoase sau răcoritoare: de câte ori ați dat peste o sticlă cu un produs defect sau într-o stare alterată? M-da, așa mă gândeam și eu...
Și cu toate astea continuăm să cumpărăm vin. Sticle mai ieftine, sticle mai scumpe. Și continuăm să avem surprize neplăcute cu vinuri coapte de căldura în care sunt păstrate, sau cu defect de dop sau cu prea mult sulf în ele. Am pățit-o recent cu unul din vinurile mele preferate, un Pinot Noir 2007 de la Crama Oprișor, din gama La Cetate, un vin excelent de altfel. Luat de la Metro Militari, unul din puținele magazine care nu țin vinul la clocit. Surpriză! Vinul avea un gust ca și cum ar fi petrecut deja 3-4 zile deschis la mine în frigider, deci cu buchetul dus. Defect de îmbuteliere? De păstrare? Cui îi mai pasă? Încă o sticlă pe răbojul banilor aruncați la chiuvetă. Și încă o confirmare a problemelor reale cu care se confruntă această industrie a vinului, ce-și dorește creșterea popularității acestui produs fără a se obosi prea tare pentru a-i asigura calitatea în sticlă și la raft.
Iară noi, consumatorii creduli și de bună credință, mai scuipăm încă o dată scârbiți de nepăsarea și indiferența celor care nu urmăresc decât un singur lucru: profitul cu orice preț. Să vă fie de bine, domnilor.
20 comments:
Cred ca mai degraba ai avut o problema de imbuteliere decat de stocare. Ceea ce face problema si mai grava.
Defectul de dop nu este neaparat o problema a vinurilor noastre, ci una general intalnita si inevitabila in cazul dopurilor de pluta. De aceea au si aparut metode alternative de "sigilare" a sticlelor de vin - vezi screwcap-ul.
In rest, sunt perfect de acord cu tine privind vinurile autohtone. Inca sunt o gramada de probleme care pornesc de la procesul de productie si pana la retail. Eu inca am serioase intrebari privind conditiile de igiena ale multor producatori de pe la noi; capitol rezolvat cam demult prin alte parti si responsabil in mare parte pt calitatea mediocra a unor vinuri
Da, intradevar, e foarte neplacut cand ti se intampla tie:) Am patit-o si eu de doua ori cu Negru de dragasani- Vinarte. Dar ma invinovatesc singur. Cum vine zicala: "shame on you if you fooled me once, shame on me if you fooled me twice"
Apoi, daca cu vinurile romanesti mi s-a intamplat de mai multe ori, cu vinurile straine niciodata! Stiu ca este o chestie probabilistica pana la urma, dar procentul de ghinion este considerabil mai mare in cazul vinurilor romanesti. Dar cum strainii si-au facut norocul cu mana lor, asa ne facem si noi ghinionul...
Eu nu am întâlnit prea multe sticle cu defect de dop, fie străine, fie româneşti. Însă am dat peste suficiente vinuri prost stocate, maltratate cu indiferenţă de patroni sau de angajaţi indiferenţi, care profită de consumatorii nu foarte pretenţioşi sau informaţi asupra produsului pe care ar trebui să-l găsească în sticlă.
De aceea mor de ciudă pe producătorii noştri că nu scriu măcar pe website-urile lor ce ar trebui să găsim în sticle, şi în plus o politică clară de tratare a sticlelor cu defect: ce înseamnă un defect, ce defecte pot fi întâlnite, şi modul de înlocuire al sticlelor cu defect. Dacă vrei să vinzi, trebuie să faci şi asta. Eu am lucrat în industria tutunului mulţi ani, şi dacă venea un client - oricine ar fi fost - să reclame un cartuş cu pachet lipsă sau un pachet cu ţigări lipsă, oricât de greu de crezut ar fi fost defectul, i se înlocuia pe loc, fără comentarii, produsul. Şi te asigur că nu a abuzat nimeni de asta în cei 7 ani în care am lucrat cu ţigări. De ce nu pot şi cei din industria vinului să facă asta?
Ah, şi încă ceva: noi retrăgeam loturile nevândute o mare perioadă de timp, pentru că ţigările supra-uscate nu mai sunt bune de nimic. Ţigări care erau distruse ulterior şi băgate pe pierderi. La fel, sume nu foarte semnificative de bani, dar care reprezintă bani mult mai bine investiţi decât în te miri ce reclamă îndoielnică. Deci se poate.
Ai dreptate, George, până la urmă o să ne săturăm de atâta ars şi o să renunţăm la producătorii locali care se ţin de porcării. E prea mult peşte în baltă ca să ne irosim banii şi buna dispoziţie pe care o cauţi alături de un vin bun pe astfel de produse fâsâite.
Sincer eu din acest motiv vreau să-mi creez contacte la cât mai multe crame (deşi sunt destul de comod din fire şi procesul este extrem de lent ;-)), ca să-mi pot achiziţiona vinurile româneşti direct de la producător, sărind verigile care nu numai că nu aduc valoare, ci şi contribuie la deteriorarea calităţii produselor. De neiertat!
Mihnea, eu am luat deja pulsul Oprisorului :)) Daca vrei si nu ai deja, iti trimit lista lor de preturi ex-cellars :)
Mersi, Ciprian. Am cumpărat şi eu de la ei direct atunci când am luat vinurile lor scumpe: Passarowitz, Smerenie, Drăgaică etc. Am luat atunci şi câteva La Cetate, dar nu vroiam să stau să vorbesc cu ei pentru fiecare sticlă pe care am chef s-o cumpăr din magazin. Dar se pare că asta e cea mai safe variantă, şi voi merge exclusiv pe ea.
Tocmai am patit-o si eu cu o sticla de Sauvignon Blanc 2008 de la Prince Stirbey.
Miros de medicament, buchetul dus, gust de Beciul Domnesc. In plus, era atat de carbonatat, incat aproape a aruncat dopul ca la sampanie cand i-am scos dopul a doua oara.
De mentionat ca magazinul de la care l-am luat, l-a primit inapoi si mi-a dat alegerea de a lua alta sticla sau de a-mi primi banii inapoi.
@anonim: noroc ca vinurile Prince Stirbey se pot cumpara doar din magazine specializate, care au o etica corespunzatoare. Daca l-ai fi luat din supermarket sau mai rau din restaurant, altfel ar fi stat treaba.
Cu Stirbey n-am păţit-o până acum, şi nici cu La Cetate. Acum a fost prima dată. Deh, un început există pentru toate :-))
Dar despre ce magazin este vorba, ca să ştim şi noi să-l frecventăm?
Magazinul este "Ethic Wine" de pe str. George Calinescu si le multumesc pentru atitudinea fireasca.
Si eu cred ca producatorii au o mare parte din vina pentru ca nu pare sa-i intereseze cum ajunge vinul la consumatori. Chiar am fost tentat pentru o clipa sa le trimit printr-un curier celor de la Stirbey sticla inapoi.
Dupa ce cu mai multa vreme in urma, imi pierdusem complet increderea in vinurile romanesti din magazine, recent, influentat si de articolele si degustarile de pe vinul.ro si de pe blogurile dvs., m-am hotarat sa le mai dau o sansa. Cu atat mai mult m-am infuriat deschizand sticla asta... parca dintr-o data toate povestile frumoase cu vinificatorul neamt care mangaie fiecare strugure si scoate la iveala 'terroir-ul, terroir-ul, si iar terroir-ul' sunau a bullshit de marketing si realitatea de "va dau si o apa minerala cu Jidveiu'?" era in paharul din fata mea.
Chiar as fi fost curios sa vad cum este un Sauv. Blanc bun din zona Dragasani (mai ales ca sunt la prima incercare de vinificatie proprie anul acesta, si am si eu 50l de S.B. intr-o damigeana, din struguri din aceeasi zona).
Din pacate acum nu mai sunt dispus sa risc 8 euro (cu care in Franta de la un 'caviste', cu probabilitate de 99%, iei un vin bun) pentru a mai face o incercare. Daca cineva de la producator citeste si vrea sa-mi trimita o sticla sa vad cum ar fi trebuit sa fie... promit ca o platesc ramburs dupa ce o deschid. :)
Ei, chiar nu merită să generalizezi, şi mai ales nu pentru Stirbey. Am băut tare multe sticle de vin de la ei în cei 2-3 ani de când beau vin şi chiar nu am avut nicio problemă. Ai dat, poate, ca şi mine, peste acea minimă probabilitate de defect la îmbuteliere, dar articolul se referea la problemele defectelor în general.
Dacă vrei să vezi terroir, îţi recomand un Vitis Vetus 2006 sau chiar un SB simplu, însă cel din 2008 nu este nemaipomenit. Asta e şi partea interesantă, vinul reflectă anul respectiv, deci poate fi mai complex sau nu.
Mă bucur să aud o nouă părere pozitivă despre Ethic Wines, şi mie îmi place de ei. Dacă ar fi şi mai mult timp deschişi... Nu numai eu, ci şi alţi prieteni, am fost acolo repetate rânduri doar ca să găsesc magazinul închis...
@Anonim
Buna seara, mai tarziu, dar reactionez :)
Va rog chiar sa trimiteti vinul inapoi daca sunt probleme de genul asta. Dar as prefera direct la Stirbey, nu la magazinul de unde ati cumparat. Orice sticla cu defect, o vom inlocui. Dar asta presupune ca sa si avem posibilitatea sa vedem care este problema vinului.
Ne intereseaza foarte mult ce se vinde in magazine, mai ales ca sunteti primul care ati avut o experienta de genul asta (cel putin din cate stim noi).
Mihnea, rugaminte: poti da coordoanetele mele daca il stii pe Dl "Anonim"
Raluca
Dacă dorește să iasă din anonimat, îmi poate scrie pe adresa mea: mihnea.mironescu at gmail.com.
Va salut!
Imi poate spune si mie cineva ce este de facut in urmatoarea situatie: Am cumparat struguri de masa si am facut vin. Am ars jumatate de baton de sulf si l-am bagat intr-o damigeana de 50 litri dupa care am pus dopul si l-am scos in acceasi zi deabia cand am turnat mustul. Era sa cad jos de mirosul ce a iesit din sticla. Am pus dop cu supapa ptr. aerisire si am stat cam mult pana sa fiarba (practic nu mai vroia) Am combinat vinul din damigeana cu altul ce a ramas intr-o galeata si a fiert pana la urma. L-am tras de pe drojdie, vinul este foarte bun, in schimb are un miros de moare de varza ca nu poti pune nasul in pahar. Se mai poate face ceva in a salva cca 2 damigene (100 litri de vin?) Multumesc anticipat!
Îmi pare rău, dar nu mă pricep la făcut vin! Deși mi-am cumpărat de curând 2 cărți despre acest subiect, nu am parcurs tot materialul și nici n-am apucat să fac vreo șarjă de vin. Sorry.
ok, nu-i nimic, daca nu pot sa "repar" ceva, o sa fac tuica din el. Mai astept si alte pareri, poate a mai patit sau auzit cineva la fel si a "dres-o" cumva!
La multi ani 2010.!
La mulți ani și succes cu dresul vinului!
Multumesc, la fel!
Va salut din nou!
Stie cineva daca un vin facut (fermentat), mai poate fi facut sa mai fiarba odata? Prin combinarea cu un must nou, sau daca mai pui ceva si il incalzesti un pic? Spun asta stiind ca in fiecare an orice vine (din cunostintele mele) mai fierbe (putin dar fierbe)?
Multumesc.!
Gata am "rezolvat-o" am scos un cognac clasa intai. Din 60 litri de vin a iesit 10 litri de tuica de 70 de grade.!
Trimiteți un comentariu