luni, 28 aprilie 2008

Degustare virtuală - mai bine decât nimic

Iritat oarecum de lipsa informaţiilor despre eventualele cursuri de degustare pentru începători existente pe piaţa bucureşteană, m-am decis să aleg un curs online - virtual deci - oferit de revista Wine Spectator din Statele Unite. Oferta lor pentru amatorii de vin cuprinde câteva cursuri de iniţiere, unul de analiză senzorială, unul de asortare a vinurilor cu mâncărurile şi alte câteva dedicate unor regiuni viticole renumite. Pentru cei care lucrează în lumea vinului există alte două cursuri care oferă noţiuni de marketing şi vânzări.

Ce oferă acest tip de cursuri de la distanţă? Ei bine, pentru suma de 69 USD m-am înscris la cursul de Analiză Senzorială (degustare). După parcurgerea primului modul pot spune că informaţiile sunt prezentate destul de bine structurat, într-un format atractiv presărat cu imagini, comentarii ale unor personalităţi din lumea vinului, filmuleţe care menţin atenţia trează chiar şi atunci când a trecut de miezul nopţii. Există şi un set deloc modest de materiale pe care trebuie să le imprimi, în special metodologia de degustare, împreună cu vinurile pe care trebuie să le cumperi pentru a parcurge etapele practice. Şi care nu sunt deloc puţine. Cursul propune 6 degustări, fiecare axată pe studiul contrastelor câte unei perechi de vinuri: Riesling german cules timpuriu şi târziu, Pinot Gris/Pinot Grigio, Chardonnay baricat şi nebaricat, Pinot Noir mai ieftin şi mai scump, Grenache rose şi roşu, şi Beaujolais Village versus Nebiolo. Pentru cei care doresc să ridice complexitatea degustărilor se pot adăuga vinuri suplimentare de aceeaşi varietate, însă de la alt producător sau altă recoltă.

Metodologia de degustare te conduce pas cu pas, evident după parcurgerea şi asimilarea noţiunilor de bază, prin etapele corecte ale procesului, atrăgând atenţia asupra elementelor similare sau contrastante, punând întrebări, făcând asocieri şi încurajând cititorul la tot pasul să reflecteze asupra fiecărui aspect important. Evident, este greu de spus cât de eficientă poate fi o astfel de metodă în lipsa unui tutore experimentat, şi mai ales a unui colectiv cu care să poţi împărăşi fiecare descoperire sau concluzie la care ajungi. Este clar că un curs de la distanţă se adresează celor cu suficientă voinţă de învăţare, şi mai ales celor care nu le este prea greu să se concentreze şi să reflecteze singuri asupra noţiunilor prezentate de-a lungul cursului.

Experienţa mea cu primul modul a fost una bună, chiar dacă prima degustare mi s-a părut un semi-eşec. Poate nu din cauza metodei, ci parţial datorită alegerii unor vinuri fără contraste evidente - am ales o pereche de chardonnay-uri, unul baricat şi celălalt nu, pentru a descoperi efectul baricării asupra vinului alb. Şi nu pot spune că am aflat-o, deşi vinurile au avut cert arome diferite, însă nu am reuşit deloc să sesizez vreo notă de vanilie, stejar, pâine prăjită, care sunt de regulă asociate baricării. În fine...

Partea interesantă este procesul de identificare a aromelor - mult mai dificil decât am apreciat mai demult - iar metoda propusă de acest curs este ceva asemănător roţii aromelor lui A.C. Noble, unde poţi să te inspiri din aromele tipice asociate vinurilor, în loc să-ţi torturezi neuronul încercând (uneori zadarnic) să găseşti acel enervant cuvânt care-ţi tot scapă! Am descoperit şi o roată interactivă, pe care o poţi folosi chiar în timpul degustării. O astfel de roată este prezentată şi în cartea lui Viorel Stoian Marea carte a degustării vinurilor, carte pe care abia am cumpărat-o şi care conţine extrem de multe informaţii interesante. Mniam!

Ca să n-o mai lungesc, analiza senzorială a vinurilor este un proces destul de dificil, care necesită, pe lângă metodă şi cunoştinţe, extrem de multă practică şi concentrare, disciplină şi dragoste pentru vin. Pentru că dacă nu există dragoste pentru vin, atunci nu există nici motivaţie suficientă pentru miile de ore de studiu de care este nevoie pentru a ajunge să cunoşti vinul. Barierele de intrare în această lume a cunoscătorilor de vin sunt extrem de serioase, şi mărturisesc că le-am subestimat serios. Sper ca acest prim pas, deşi nu este chiar ceea ce mi-aş fi dorit - adică un curs cu profesor şi colegi - să mă ajute să dobândesc acea metodă de degustare şi acele cunoştinţe de bază fără de care motivaţia cu siguranţă se va stinge.



2 comments:

Anonim spunea...

super interesante informatiile. sunt si eu interesat de un astfel de curs, si, intradevar, informatiile sunt ca si inexistente. te rog daca afli ceva despre organizarea unui astfel de curs de degustare sau de somelier sa dai un semnal la george_oprisan@yahoo.com
multumesc

Mihnea Mironescu spunea...

Exista (cel putin) un curs de somelerie organizat de THR, cu o durata de (numai) 6 saptamani.

Mai poti arunca o provire si pe un articol pe acest subiect - someleria - din ultimul numar din vinul.ro.

Blog Widget by LinkWithin