vineri, 19 februarie 2010

Degustare de vinuri roşii de import între 40-130 de lei

Am acceptat cu bucurie invitația la degustarea organizată de Vinul.ro şi WineRo la restaurantul Ginger pe data de 18 februarie, degustare ce a strâns laolaltă nume grele din lumea vinului, cum ar fi prof. Viorel Stoian, Constantin Croitoru, Liviu Grigorică, Cătălin Galan, alături de organizatori - Cezar Ioan şi Valentin Ceafalău de la Vinul.ro, Ghenadie Bobeică, Mark Dworkin şi Mircea Niculescu de la WineRo (Enira) şi Cezar Filip şi Doru Pencea de la Ginger. În această adunare selectă am aterizat şi noi în formație incompletă, Radu fiind plecat pe câmpii mai verzi, în Franța, deci Dana, Alin, Ionuț şi Je, plus Răzvan Jurca.

Dar ce s-a degustat, dom'le, acolo? Răbdare, stimabile, şi veiu afla. Degustarea a constat din 25 de vinuri roșii împărțite în 3 serii, pe paliere de preț: 40-60 de lei (9 vinuri), 60-80 de lei (8 vinuri) şi 80-130 de lei (8 vinuri). Vinurile au fost selecționate de Vinul.ro.
Degustarea s-a făcut în orb, iar fiecare participant a punctat fiecare vin folosind chiar fișa de evaluare utilizată în marea degustare de vinuri de la raft organizată de Vinul.ro anul trecut.

Trebuie să spun că punctarea vinurilor pe o scară de 100 de puncte a fost o premieră pentru mine, ca şi pentru Dana şi Ionuţ, o experienţă foarte interesantă mai ales prin prisma comparaţiei notei acordate de tine cu ceilalţi degustători. Au fost şi surprize de proporţii, unii punctând un vin sub 70 de puncte, iar alţii peste 85, aşa că aşteptăm cu nerăbdare să vedem unde s-au situat scorurile fiecăruia comparativ cu media!


Vinurile din palierul 40-60 de lei (în ordinea punctajelor mele)
  • Cabernet by Enira 2008, Bessa Valley Winery, Bulgaria, Cabernet Sauvignon, 87 de puncte
  • Tobia Seleccion 2005, Bodegas Tobia, Rioja, cupaj de Tempranillo 85% şi alte soiuri 15%, 85 de puncte
  • Rosso di Montepulciano 2007, Azienda Agricola Poliziano di Federico Carletti, cupaj de Sangiovese 80% şi Merlot 20%, 81 de puncte, la egalitate cu
  • Easy by Enira 2008, Bessa Valley Winery, Bulgaria, Merlot, 81 de puncte
  • Reserve de Monsieur Louis 2006, Louis Eschenauer, Landiras, Bordeaux, 79 de puncte
  • Yalumba Shiraz Viognier 2006, Yalumba winery Eden Valley, Australia, 79 de puncte
  • Beringer Founder's Estate Old Vine Zinfandel 2005, Beringer Vineyards, 72 de puncte
  • Chateau Tanais Olivier 2005, Pierre Baudiniere, Haut-Medoc, 69 de puncte
  • Salentein Reserve Merlot 2003, Bodegas Salentein, Argentina, defect.
Câștigătorul este Cabernet by Enira, un vin tânăr, abia îmbuteliat, care va fi disponibil în curând pe piaţa noastră la un preț estimativ de 48 de lei. Pe locul doi interesantul Tobia Seleccion, care la 55 de lei este un vin cu adevărat bun, iar eu mă bucur cu atât mai mult cu cât cele două sticle încercate de mine pe la începutul anului 2009 nu au fost deloc la înălţime.

Vinurile din palierul 60-80 de lei
  • Errazuriz Max Reserva 2005, Vina Errazuriz, Chile, 92 de puncte
  • Misiones de Rengo Carmenere 2007, Vina Misiones de Rengo, Chile, 82 de puncte
  • Enira 2006, Bessa Valley Winery, Bulgaria, 79 de puncte, la egalitate cu
  • Penfolds BIN 2 2006, Penfolds Wines, Australia, 79 de puncte
  • Tobia Graciano 2007, Bodegas Tobia, Rioja, Graciano 100%, 71 de puncte, defecte minore
  • Barolo Il Pozzo 2004, Casa Demonte, Cossano Belbo, Nebiolo, 67 de puncte
  • Chateau Bonnet Reserve Bordeaux 2005, Andre Lurton, Bordeaux, 66 de puncte
  • Beringer Knights Valley Cabernet Sauvignon 2005, Beringer Vineyards, California, 66 de puncte
Deşi mi-e oarecum jenă să recunosc, am clasat pe primele două locuri două cocote chiliene (!), aşa că aş putea să mă las de vin chiar acum şi s-o dau pe bere înapoi :-) N-am nimic cu vinurile de lume nouă, însă aceste bombe de fruct iată că ies fără nicio problemă în topurile degustărilor făcute în orb în dauna unor vinuri clasice, mai reţinute, dar infinit (poate) mai complexe. Aşa cum s-a discutat aseară, concursurile nu par să favorizeze mai deloc nici vinurile complexe, scumpe, şi nici pe cele mai deficitare la capitolul intensitate de fruct. Nu e timp pentru analize amănunţite, decizi şi mergi mai departe, asta e regula jocului. Iar rezultatele unor astfel de degustări trebuie abordate cu grijă, pentru că ele reprezintă nimic mai mult decât aprecierea relativă a unui vin în contextul respectiv, unic, dat de ambient, mirosuri, starea de oboseală şi dispoziţia degustătorului, vinurile degustate înainte etc. Nu pot să nu remarc dezamăgirea vinului mai scump de la Tobia, care nu a reuşit mai mult de 71 de puncte, sticla prezentând defecte. Şi la cei 77 de lei cât a costat...

Vinurile din palierul 80-130 de lei
  • Ronchedone Benaco Bresciano 2007, Ca dei Frati, cupaj de Merzemino, Sanviovese şi Cabernet Sauvignon, 89 de puncte, la egalitate cu
  • Le Cupole Trinoro 2005, Tenuta di Trinoro, Rosso Toscana, un cupaj turbat de Cabernet Franc cu Merlot şi adaosuri de Cesanese, Petit Verdot şi Uva de Troia (!), 89 de puncte
  • Beringer Clear Lake Zinfandel 2004, Beringer Vineyards, California, 86 de puncte
  • Enira Reserva 2006, Bessa Valley Winery, Bulgaria, 86 de puncte
  • Chateau de Cazeneuve 2005 - Le Roc des Mates Pic Saint-Loup, Andre Leenhardt, Coteaux du Languedoc, 81 de puncte
  • Domaine du Clos des Fees 2004, Domanine Par Herve Bizeul, Cotes du Roussillon Villages, 79 de puncte
  • Vallegarcia Syrah 2004, Retuerta del Bullaque, Spania, 66 de puncte, defect
  • Tamaya Reserve 2001, Vina Casa Tamaya, Chile, defect
Destul de subţire, nu-i aşa, în acest palier de preţ, şi chiar iritante cele două sticle cu defect în valoare de 109 lei, respectiv 117 lei. Ce-ați fi făcut dacă ați fi plătit voi banii ăștia pe așa nişte gherle ordinare? Ei?

Acum, trebuie să fim totuşi rezonabili şi să ţinem cont că vinurile scumpe ar fi beneficiat poate de o aerare corespunzătoare pentru a putea fi puse mai bine în valoare. Sticlele au fost totuşi deschise cu 4-5 ore înainte de degustare, dar nu au fost carafate, iar aceasta este o practică des întâlnită la concursurile de vin, după cum au menţionat Viorel Stoian şi Constantin Croitoru. Vinurile au fost comparate pe picior de egalitate, însă cine ar degusta acasă un vin de peste 100 de lei sticla fără să-l aereze măcar 1 oră?


În concluzie, o seară nemaipomenită, vinuri bune, ambianță plăcută şi delicii culinare alături de prieteni ai vinului. Pe când un repetir?

4 comments:

Ciprian spunea...

Ah, cat va pot invidia! - :)

Interesante rezultate dar deloc surprinzatoare. Este stiut ca vinurile Lumii Noi sau cele vinificate modern, in general, prind cel mai bine la degustarile in orb. Il au pe acel vino-ncoa, au factorul delicios scris pe fruntea lor. Nu este un lucru neaparat rau doar ca eu, unul, am alte gusturi. Probabil la mine ar fi prins vinurile austere, complexe si cu intensitate restransa a fructului :)

Intotdeauna spun ca, de la o vreme incoace, la astfel de degustari este o adevarata vanatoare dupa fruct cat mai opulent, cat mai intens. Este oarecum normal dar nu cumva se pierde exact acea complexitate atat de caracteristica acestei bauturi? Cel putin in categorii superioare de pret, aceste bombe de fruct tind sa devina banale, fara pic de personalitate si care pot fi replicate intr-o categorie de pret inferioara...

Relax, nu trebuie sa te lasi de vin ca ti-au iesit cocotele chiliene in fata :) E o chestie care se intampla la toate degustarile in orb pentru ca se pune accent pe impactul momentului...si aici cei din Lumea Noua stau bine

Mihnea Mironescu spunea...

Da, până şi eu mă invidiez :-) Într-adevăr, la o degustare de multe vinuri nu este timp pentru studiat toate complexitățile unui vin şi "abisurile" acestuia. Este suficientă detecția acestei complexități, a calității şi a tipicității dacă este posibil (noi ieri nu am punctat tipicitatea, ci am înlocuit-o pe formular cu expresivitatea, ceva mai subiectivă şi mai dificil de apreciat). Nu ai timp de scris note de degustare.

Un vin mare merită timp şi merită, dacă nu exclusivitate, măcar suficientă atenţie şi un tratament onest (aerare, pahare corespunzătoare etc.). E păcat să grăbeşti un astfel de vin, şi mai rău să te limitezi la o părere superficială, pe care ţi-o poţi forma în câteva minute. Noi când degustăm un vin mai deosebit stăm să adulmecăm vinul de-a lungul unei perioade mai întinse, îi surprindem evoluţia în pahar, observăm efectul încălzirii asupra gustului şi a aromelor, a echilibrului dintre acestea, cercetăm şi paharul gol, după ce vinul a dispărut de acolo. Încercăm apoi să-l descriem verbal, să-i ataşăm cuvinte, epitete, comparaţii, metafore, pentru a-l comunica şi a ni-l aminti mai uşor. Cum să faci asta la un concurs?

Razvan spunea...

Bravo, Maestre!

Mi-ai luat-o inainte. Ma pregateam si eu sa prezint degustarea, dar, citind ce ai scris nu pot decat sa achiesez :)) si sa pun creionul jos. Te preiau la mine pe blog, OK?

Mihnea Mironescu spunea...

Cu plăcere, Răzvan!

Blog Widget by LinkWithin