marți, 2 noiembrie 2010

Cum se prezintă vinurile "serioase" în concurs?

Clasamentul final al concursului Premiile de excelență Vinul.ro m-a pus serios pe gânduri. Am parcurs lista vinurilor roșii care au fost medaliate cu aur și am regăsit cu plăcere vinuri precum Enira 2006, Drăgaica Roșie 2008 a celor de la Crama Oprișor, Syrah Cocoșul 2009 de la Recaș.

Apoi m-am uitat pe lista medaliatelor cu argint (punctaje între 80 și 89). Și ce mi-a fost dat să văd? Merlot Prince Stirbey Reserva 2007 de la Stirbey, Enira Reserva 2006, Alma Tobia Tinto de Autor 2005, Cuvee Uberland 2008 de la Recas, Cuvee Charlotte Terra Romana 2007 de la SERVE, Merlot Prince Matei 2006 de la Vinarte. Cu excepția ultimului, toate au fost degustate și de mine. Toate sunt vinuri "serioase", făcute pentru îmbătrânirea la sticlă. Și toate necesită aerare (decantare), unele mai mult decât altele. Ca regulă, niciunul nu se poate prezenta bine fără o aerare de minim 30-60 de minute, care urcă până la 2 ore pentru vinul de la Stirbey, Enira Reserva sau Cuvee Uberland. Parol.

Mă întreb cum se pregătesc vinurile de acest tip la concursurile de vin? Poate producătorul să solicite organizatorilor aerarea vinului? Este oare acest lucru corect pentru celelalte vinuri alături de care este apreciat acest vin? Nu am aceste răspunsuri, însă cu siguranță am să încerc să le obțin. Și vi le voi împărtăși și vouă.

Până atunci, însă, mă întreb de ce trimit producătorii sau importatorii astfel de vinuri la concurs, când știu că acestea nu au mari șanse de a fi corect notate de juriu?

7 comments:

George Mitea spunea...

Mda, big problem. Dar e posibil. Sunt cateva vinuri care sunt supraevaluate, altele subevaluate. Dar e mai bine ca anul trecut, din punctul asta de vedere. Plus ca punctajele trebuie primite in ansamblul concursului, nu individual. Or fi unele medaliate cu aur bune, dar nu atat de bune(90+.

Ciprian spunea...

Asa este, Mihnea. Este vb de eterna problema la astfel de concursuri. Si motivul principal pt care eu, cel putin, nu sunt un fan al acestora. Se stie foarte bine ca intr-un concurs de genul asta vor fi avantajate vinurile moderne, fructuoase si care se deschid foarte rapid in pahar. Totul se face contra-timp, pe fuga, iar rezultatul nu reflecta decat cum se prezinta vinul la acel moment. Nu sta nimeni sa urmareasca evolutia unui vin mai serios la pahar in decursul a 2-3 ore.

Pe de alta parte, nici nu putem avea pretentia ca vinurile serioase sa aiba un tratamentt privilegiat si sa beneficieze de intreg ritualul de care au nevoie. Pur si simplu, logistica si timpul nu permit asa ceva. Dar, vorba lui George, rezultatele de anul acesta sunt mult mai reusite decat anul trecut si hai sa ne bucuram ca se intampla astfel de evenimente pe plaiurile noastre dragi :)

George Mitea spunea...

Da' ce sa mai spui de Davino. A prins o medalie de argint, pe ultima suta:)))
No' serios, una e cand deschizi sticla, urmezi ritualul, o incerci, vezi evolutia, te bucuri de ea. Cand vine pac-pac, la 1 minut proba, dupa vreo 10 iti piere tot cheful.

Ciprian spunea...

Right, George. Exemplul cel mai bun l-am avut la Azuga, unde dupa cateva incercari, toate vinurile rosii imi miroseau la fel :)) Sau chiar miroseau la fel? :))

Cezar spunea...

Salut, Mihnea,
Mă bucur că ai ridicat problema, e corectă. Anul acesta, prin grija celor de la Federația Somelierilor, toate vinurile roșii (și cele de HoReCa și cele de retail) au fost deschise cu CEL PUȚIN 60 de minute înainte de servirea lor către juriu. Așa că problema s-ar putea pune doar în celălalt sens - ca nu cumva vinurile roșii de retail să nu fi fost dezavantajate. Dar nu cred, sincer să fiu, pentru că, după părerea mea, chiar și un vin de retail ar trebui să-și păstreze aromele timp de 60-80 de minute.
În plus, pentru a nu avea un juriu "fugărit" de numărul mare de probe, comisiile au avut de jurizat, în medie, cam 30 de vinuri pe zi. Nu e deloc mult pentru niște specialiști, ba chiar ne-au mulțumit pentru că astfel s-au putut concentra mai bine (și mai îndelung) pe evaluarea probelor.

Cezar spunea...

George, să nu uităm că Davino n-a participat cu cele mai bune vinuri ale lor aici (Flamboyant, Davino Rezerva sau vreo ediție specială)!

Mihnea Mironescu spunea...

Multumesc de clarificare, Cezar, ma bucur ca ati procedat corect cu probele.

Dar totusi ma nelamureste rezultatul deloc scontat al unor vinuri atat de bune, cu complexitate serioasa. De fapt aceste vinuri pe care le-am mentionat nici nu sunt toate acelasi stil. Unele sunt mai cu fruct (cum e Cuvee Uberland), altele mai retinute, dar cu evolutie nemaipomenita la pahar. Ma mira rezultatul asemanator pe care l-au inregistrat.

Dar Ciprian are dreptate, rezultatul unui vin la orice concurs este dat si de probele degustate inaintea lui, ca sa nu mai vorbim de vreme (presiunea atmosferica) ca ne rade lumea :-))

Blog Widget by LinkWithin