sâmbătă, 14 mai 2011

Merlot neaoș (cu o excepție)

Așa cum am promis, următoarea degustare în orb a avut ca protagonist Merlot-ul din România cu o excepție: Easy by Enira de la vecinii bulgari. Întâlnirea a avut loc pe data de 11 mai la restaurantul știut, Ginger, unde s-au străduit să evalueze cele 16 vinuri Alin, Dana și Ionuț, Radu, Ghenadie, Răzvan, Cezar Filip și Doru Pencea (gazdele noastre) și invitații speciali Lorena Deaconu de la Cramele Halewood și Alex Achim de la Domeniile Săhăteni.

Le mulțumesc și celor care nu ni s-au putut alătura, dar care ne-au trimis câteva din vinurile lor spre delectare: Misha Rotenberg de la Crama Rotenberg și Costel Cainamisir de la Vinarte.

Iată și vinurile evaluate, clasamentul general și opțiunile mele:


Primul clasat, Erotikon 2008 de la Crama Oprișor, m-a impresionat printr-un nas complex, elegant și printr-un gust catifelat, rotund, cu lemn superb integrat. Un vin cu tipicitate bună. Cred că vinurile din seria Erotikon se află acum în forma lor maximă; merită încercate, dacă le (mai) aveți pitite prin pivniță.

Prince Mircea 2008 a avut un nas mediu cu note de lemn și fruct, tanini cam aspri, un gust predominant de vișine și prune și ceva note lăptoase. Tipicitatea și corpul l-au ridicat în clasament.

Easy by Enira mi s-a părut de astă dată cam prea taninos, cu notele lemnoase prea ostentative și cu o amăreală pe final ce a depășit fructul și aromele dulci cu care ne-a obișnuit acest vin.

Ca de obicei, La Putere de la Cramele Recaș a fost ușor de ghicit, un vin tânăr, modern, cu note de fruct, dulci, vanilate în nas, destul de rotund în gură, intens, însă lăsând o impresie de vin prea comercial.

Prahova Valley Special Reserve de la Cramele Halewood a avut, cred, cel mai bun raport calitate-preț. Deși un vin comercial și în ciuda unei tipicități puțin deficitare, notele aromatice fine și gustul echilibrat l-au ajutat să obțină de la mine 80-82 de puncte.

Surpriza emisiunii a constituit-o un vin necunoscut, Vinul pentru prieteni 2007 de la Nicoară și Fiul, care în ciuda unei astringențe puțin ridicate a reușit să-mi smultgă 82 de puncte.

Vinurile de la Crama Rotenberg, Notorius 2007 și Menestrel 2008, au dezamăgit puțin, lipsa complexității, prin astringența prea ridicată și printr-un gust gol (Notorius). La fel și Nomadul 2007 de la Domeniile Săhăteni, un vin în cădere. Nici merlotul de la Prince Stirbey nu a impresionat, lăsând o impresie de corp deficitar în ciuda rotunjimii din gură.

10 vinuri din 16 au trecut pragul de 80 de puncte și niciunul nu a coborât sub 75 (cu excepția celui defect), ceea ce confirmă afirmația Lorenei că merlotul nu te înșeală niciodată. Un soi din care se poate scoate un vin previzibil peste medie, dar pe care cu greu îl poți urca la un nivel de excelență. Asta s-a văzut și la această degustare, unde majoritatea vinurilor au fost cu tanini puternici, uneori deranjanți, iar lemnul cu care au încercat producătorii să îmblânzească acești tanini și să câștige în complexitate nu a reușit peste tot să-și atingă scopul, ba din contră.

O degustare în care vinurile nu mi-au lăsat deloc o impresie pozitivă, spre deosebire de shirazurile și feteștile negre de mai înainte.

6 comments:

George Mitea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
George Mitea spunea...

am incercat sa-mi explic ce se intampla cu vinurile Rotenberg. Atat eu, dar si alti amici de online am observat diferente foarte mari intre vinurile cu aceleasi etichete. E nitel ciudat.
PS: tare Nicoara. Si fiul:)

Mihnea Mironescu spunea...

Eu ca să fiu sincer n-am mai încercat un Rotenberg de ceva vreme în special datorită prețului. M-a impresionat realmente 2006, care acum s-a ridicat la cer ca preț. Cel din 2007 deja a avut o orientare modernă și o complexitate mult sub 2006 și asta nu cred că a fost de la recoltă, ci de la opțiunea producătorului. Gamele de volum Menestrel și Rapsod sunt clar țintite spre masa de consumatori care fie preferă vinuri simple și expresive, fie le aleg ca acompaniament pentru bucate, deci de aici nu ne așteptăm de la miracole. Însă gama superpremium ar trebui să vină și cu altceva decât modernism la 100-150 de lei sticla.

Nicoară & sun este pe lista mea de cumpărături fără doar și poate!

alibus spunea...

Dar de unde l-o fi luat Cesar pe nicoara asta? :)

George Mitea spunea...

Se pomenea parca ceva de ei in materialul dedicat Vrancei in Vinul.ro. Poate ma insel. Alin stii ca spuneai tu acum vreun an sau doi de o posibila vizita la o crama noua. Aveau o gama Tatal si fiul. Astia sa fie? Daca da, inseamna ca au facut progrese mari de tot.

alibus spunea...

Nu, Nu sunt aceiasi, dar da apare un material in vinul.ro despre cei cu merlotul nostru.

Blog Widget by LinkWithin