joi, 22 octombrie 2009

Greu de crezut, dar totuşi... Paharele Riedel şi efectul placebo

Sunt un iubitor de vin, care îşi apreciază obiectul plăcerii din pahare cu formele potrivite tipului de vin. Da, sunt unul dintre cei care cred că vinul băut dintr-un pahar cu margini drepte nu are niciun haz. Iar după evenimentul Riedel despre care am vorbit la vremea lui am devenit şi mai credincios convingerii mele.

Nu făceam parte dintre scepticii care se duc la astfel de evenimente sau prezentări cu un mare NU CRED în suflet. Foloseam paharele Riedel de luni de zile, ele înlocuind alte pahare cu forme corecte care au ajuns, pe rând, în lada de gunoi, cioburi. Iar după eveniment am înţeles că forma paharului influenţează nu numai aroma vinului, ci şi gustul perceput al acestuia.

Nu mică mi-a fost mirarea când am dat astăzi peste un articol scris de Daniel Zwerdling şi apărut prima dată prin 2004 în Gourmet Magazine despre exact acest subiect: influenţa paharelor Riedel. Concluzia articolului - foarte interesant şi scris plăcut - este că forma paharului nu influenţează mai deloc nici aroma, nici gustul vinului, şi că de fapt cei care credem contrariul suntem victimele efectului placebo.

Partea pozitivă este că însuşi acest efect chiar face ca vinul băut de cel care crede din paharul "potrivit" să aibă un gust şi o aromă mult mai bune! Ce să-ţi doreşti mai mult? Crezi - cumpără paharul, nu crezi - uită de asta!

2 comments:

George Mitea spunea...

greu de crezut, intradevar. n-as merge pana acolo incat sa spun ca nu are importanta paharul. Paharele de o anumita forma potenteaza aromele. Asta o poate observa oricine. Dar sa pretinzi ca fara 20 de pahare speciale si diferite nu poti recepta un vin sau altul, suna a snobism consumerist.

Mihnea Mironescu spunea...

Păi, vezi, tocmai aici e partea interesantă a articolului, care citează 2 studii serioase: forma paharului nu influențează aroma și nici gustul. Mie mi se pare aiurea, eu chiar nu mă simt "păcălit" sau cu creierii spălați de omul de vânzări de la Riedel, eu remarcasem asta înainte de eveniment.

Blog Widget by LinkWithin