marți, 11 august 2009

De ce Chile?

Citeam un articol de pe blogul lui Jamie Goode despre evoluţia pieţei de vin chilian din Anglia şi mă gândeam că are un punct de vedere valid cu privire la motivele succesului acestor vinuri. Sunt vinuri cu un raport calitate-preţ foarte corect, iar producătorii chilieni sunt atenţi la nevoile şi cerinţele pieţei pe care exportă (şi la cele ale distribuitorilor locali).

Aţi observat ce intrare puternică şi-au făcut cei de la Misiones de Rengo şi cei de la Vina Mar? Cu lansare, pliante, contra-etichete traduse frumos şi poetic în limba română. Cu depozit propriu local, cu condiţii de stocare controlate. Şi cu preţurile, bineînţeles, imbatabile.

Nu mă înţelegeţi greşit, nu sunt un fan al vinurilor chiliene. Însă le înţeleg poziţia în piaţă şi le apreciez strategia. Să avem şi noi ceva de învăţat din asta? Neeeh...

8 comments:

Ciprian spunea...

Mda, am citit si eu articolul lui Jamie. Are dreptate, si intr-o astfel de situatie nu se afla doar Chile, ci vinurile din Lumea Noua, in general (dar, intr-adevar, Chile este cam cea mai "agresiva").

Un marketing agresiv, dar aceste vinuri au beneficiat si de o conjunctura favorabila,mai ales prin influenta principalilor critici de vin americani si nu numai. Cel putin in America, piata a fost astfel formata incat sa favorizeze vinurile din Lumea Noua. Un segment important de consumatori americani cumpara vinurile bazandu-se exclusiv pe notele lui Parker sau a celor de la Winespectator...

Nici eu nu agreez vinurile chiliene, dar bravo lor pentru modul in care au inteles sa-si vanda marfa...asta in timp ce noi suntem in continuare ca ciobanu' tamp din Miorita - contemplam intr-una la traditiile noastre milenare

alibus spunea...

Trecand peste vorbele bune ale criticilor de vin fata de vinurile chiliene, aceasta tara este prezentat nu de putine ori ca oferind climatul ideal pentru vita de vie. Sa nu aibe asta nici o importanta si sa fie doar o chestiune de marketing? Raspunsul este probabil un pic din amandoua, nu?

Mihnea Mironescu spunea...

Alin, nimeni nu neagă climatul și mai ales clonele de viță de vie neafectate în majoritatea lor de filoxera. Poți spune că acolo crește via originală, pre-filoxera. Însă ei au ales să producă (sau doar atât a ieșit până acum) un anumit stil de vinuri, pe care le știm cu toții.

Important este să ai o poziționare de succes - oricare ar fi aceea - și să fii perseverent, ceea ce chilienii au facut-o cu mare succes, și asta la nivel de ramură sau țară dacă vrei.

Ciprian spunea...

Bineinteles ca este important si climatul. Sunt mai multi factori care contribuie la acest succes chilian, nici nu am negat asa ceva...

Un winemaker celebru din Rioja a denumit Chile la un moment dat: "un adevarat paradis viticol". Asa si este...

Dar si in cazul tarii noastre se spune cam acelasi lucru - clima beton, potential urias, bla-bla ...natura iti da, dar nu-ti baga si-n traista, asta ca sa adaptez putin o vorba din popor. Si aici intervin ceilalti factori determinanti: marketing agresiv, un plan clar definit privind segmentul de piata pe care sa insisti, o conjunctura favorabila care sa-ti permita sa ai succes (vezi influenta criticilor), etc.

Poate suna a teoria conspiratiei ce tot spun eu vis-a-vis de influenta unor critici ca Parker, dar este un fapt demonstrat ca acestia au un cuvant greu de spus in stabilirea trend-ului pe piata americana (nu degeaba chilienii au cel mai mare succes acolo). Oricum, pt cine agreeaza acest stil, Chile ofera un raport calitate-pret mai mult decat corect

Anonim spunea...

V-as sugera o degustare in orb in care sa aveti vinuri chiliene, argentiniene si vinuri frantuzesti, cam pe acelasi nivel de pret - sa zicem Misiones Rezerva Carmenere, Vina Mar Rezerva Especial Merlot,Tamari Rezerva Malbec, Guigal Cotes du Rhone, Chateau Saint Marie si un Saint Emilion. Va pot da acum castigatorii in proportie de 90%, dar sunt curios ce va iese. Am facut treaba asta de multe ori si rezultatele sunt cel putin interesante.

Mihnea Mironescu spunea...

Multumesc pentru sugestie, este interesanta si poate o vom incerca.

Ideea era ca vinurile chiliene sunt extrem de fructuoase, fara a fi prea complexe - nimic nou, asta s-a afirmat de milioane de ori pana acum. Articolul subliniza doar ca ei si-au gasit/creat o zona de piata localizata spre baza piramidei de calitate/complexitate.

Guigal Cotes du Rhone (54 RON la Vinexpert) nu este un mare vin. Este un simplu vin de masa dupa parerea mea, nereprezentativ pentru "vinurile europene". Daca vorbeam poate de un Crozes-Hermitage de la acelasi producator (89 RON)...

Anonim spunea...

:) Daca vrei putem vorbi de NEYEN din Chile, sau de LaLaLa -urile lui Guigal din 2005 care au toate 100 pcte Parker si 99 pcte in ultimul Wine Spectator si costa cca 300 Euro.
Sunt Ciprian Banciu de la Vino Vero si abia azi am descoperit blogurile voastre (sorry)- am facut de multe ori degustari in care am avut Lumea Noua si Franta si a castigat intotdeuna Lumea Noua. Sugestia mea anterioara era pe un nivel de pret de cca 10 Euro.

Mihnea Mironescu spunea...

Salut, Ciprian!
Este foarte probabil ca vinurile lumii noi sa castige in grupul nostru in fata celor europene, intrucat sunt mult mai accesibile si mai aromate, in ciuda simplitatii. Iar noi nu suntem chiar atat de sofisticati, desi am gustat si noi ceva vinuri.

Sa stii ca vom incerca experimentul propus de tine, poate chiar te vom invita ca oaspete la acea degustare, daca vrei! (numai sa-mi dai datele de contact pe e-mail).

Blog Widget by LinkWithin