duminică, 7 martie 2010

Recital Masi, 6 martie 2010

Aseară am participat împreună cu Radu și Răzvan la un eveniment de marcă din lumea vinului, la invitația celor de la Cramele Recaș, cărora le mulțumesc pentru invitație și pentru o seară deosebită. Dar ce să fie, ce să fie? A fost o seară Masi, prezentată de nimeni altul decât domnul "Masi" în persoană, adică Sandro Boscaini, președintele companiei, ajutat de enologul grupului, Andrea Dal Cin, un tip la fel de simpatic și deschis.


Au fost câteva discursuri, câteva filmulețe de prezentare ale celor de la Masi -- lucruri firești pentru o astfel de ocazie, și care au pregătit audiența pentru ceea ce urma să vină, și anume degustarea a 7 vinuri din portofoliul Masi, dintre care o raritate din colecția personală a familiei Boscaini, un Amarone din 1990.


De unde numele de Masi? Masi și-a luat numele după cea a văii omonime cumpărată de familia Boscaini prin secolul 18, și care a rămas în proprietatea familiei până azi. În afară de vinurile pe care le produc, Masi colaborează pe partea tehnică și distribuie vinurile familiei Serego Alighieri, descendenții lui Dante, care produc vin în regiune de prin 1353 (!). Ca să mai vorbim de tradiție…


Oamenii fac numai vinuri premium, și le fac bine după cum am văzut la degustarea de ieri. Dar să nu anticipăm!


Au fost prezentate câteva din metodele de fabricație ale celebrului Amarone, și anume uscarea strugurilor în lăzi de bambus pentru 3-4 luni înainte de zdrobire și fermentație, tehnică numită appassimento, prin care strugurii pierd până la o treime din greutate, vinul rezultat fiind mult mai colorat, concentrat și aromat. Am aflat și despre un alt procedeu al celor de la Masi numit fermentație dublă, în care un vin tânăr, mai simplu, este amestecat, odată finalizat, cu strugurii zdrobiți ce au trecut prin appassimento, amestecul rezultat trecând astfel printr-o a doua fermentație, ce aduce un spor de culoare, structură și compuși aromatici. Tradiție și inovație, mână în mână.


Dar să vedem vinurile, domnilor! În ordinea servirii, s-au perindat prin fața noastră și prin paharele noastre:


Masi Campofiorin 2005 - un vin produs prin fermentatie dublă, un vin de gastronomie, prietenos, totund, cu tanini moi. 82 de puncte (evaluarea mea după criteriile de pe fișele Masi).


Masi Tupungato Corbec 2006 - un vin cu o culoare foarte intensă, rezultat al metodei appassimento prin care au trecut strugurii soiul Corvina din cupajul Corvina-Malbec. Vinul este produs la proprietatea din regiunea Mendoza, Argentina, al celor de la Masi. Nas relativ intens, catifelat, concentrat de fructe negre (visine negre, coacaze), tanini fermi, final mediu-lung cu note de fruct si lemn. Aciditate buna. 85 de puncte


Masi Costasera Amarone Classico 2006 - un vin produs într-un an de 5 stele pentru amarone, ce nu s-a mai întâlnit din 1997. Aromă superbă, elegantă, eterică, nu foarte intensă. Gust vag amarui, rotund, nu foarte complex. Final lung cu tentă de cireșe amare și prune uscate, aproape în crescendo. 90 de puncte.


Serego Alighieri Vaio Amaron 2003 - Un an bun, dar nu ca extraordianrul 2006. După metoda proprie Serego Alighieri, 40% din vin este învechit o scurtă perioadă în vase de lemn de cireș, care-și pun amprenta asupra vinului. Lemnul de cireș produce oxidarea rapidă a vinului, de aceea vinul nu se păstrează mai mult de câteva luni în lemn de cireș. Nas mult mai intens decât Costasera, elegant, complex, gust nu la fel de complex, final mediu-lung. 87 de puncte


Masi Mazzano Amarone Classico 2001 - Acesta este un vin single vineyard, care a obținut 91/92 de puncte de la Wine Spectator, respectiv Wine Advocate (Parker). Nas elegant, complex, în evoluție, cu note animale care lasă locul fructului, puțin amărui. Tanini fermi. Final lung, frumos. 95 de puncte


Masi Recioto 2005 - un vin de desert, care mi-a plăcut prin simplitatea și franchețea lui, și prin distanța de vinurile roșii dulci românești cu care chiar nu are nimic în comun. Altă clasă.


Notele de degustare și evaluările trebuie luate cu puțină circumspecție, ținând cont de natura evenimentului (lume parfumată, platouri de brânzeturi pe mese, nasul meu cam înfundat, vinuri aerate rezonabil, dar poate nu suficient pentru cel puțin 2 dintre ele). Dar ceea ce contează este că am fost martorii unui recital Amarone, un recital Masi, la care vinurile ni s-au prezentat și ne-au șoptit fiecăruia la ureche câte o poveste, așa, doar pentru noi. Și a fost nemaipomenit!

Blog Widget by LinkWithin