Energizaţi şi motivaţi de succesul degustării în orb de vinuri roşii săptămâna trecută, am decis să reedităm fenomenul şi să analizăm o feliuţă din plăcintă: Cabernet Sauvignon. Au fost 18 vinuri de această dată, dar participanţii au fost ceva mai puţini, profesorii Stoian şi Croitoru neputând participa, iar cei de la Vinul.ro trebuind să plece înainte de încheierea degustării împreună cu Sergiu Nedelea, manager la Casa Iancului. Cu toate astea, prof. Liviu Grigorică ne-a fost alături, şi bine a făcut, pentru că vinurile de la Crama Oprişor desăvârşite de dânsul au ocupat locurile de frunte în clasamentul general!
N-am mai împărţit vinurile pe paliere de preţ de astă dată, aşa că am să le prezint în ordinea punctajelor mele:
N-am mai împărţit vinurile pe paliere de preţ de astă dată, aşa că am să le prezint în ordinea punctajelor mele:
Erotikon 2008, 2007, Carl Reh Winery | 91 |
Crama Oprisor Cabernet Sauvignon, 2007, Crama Oprisor | 88 |
Chateau Golan, 2005, Chateau Golan | 87 |
La Cetate, 2007, Carl Reh Winery | 86 |
Prince Stirbey, 2006, Agricola Stirbey | 82 |
Luis Felipe Edwards Terraced Gran Reserva, 2007, Luis Felipe Edwards | 81 |
Cabernet by Enira, 2008, Bessa Valley Winery | 81 |
Caloian, 2008, Crama Oprisor | 81 |
Nederburg Manor House, 2005, Nederburg | 81 |
Errazuriz Max Reserva, 2005, Vina Errazuriz | 79 |
Domeniul Coroanei , 2007, Domeniul Coroanei Segarcea | 76 |
Luis Felipe Edwards, 2008, Luis Felipe Edwards | 72 |
Soare, 2004, Vinarte | 70 |
Domeniile Samburesti, 2007, Domeniile Samburesti | 69 |
Anima, 2007, Domeniile Sahateni | 67 |
Divin, 2006, Domeniile Sahateni | 66 |
Princiar Special Reserve, n/a, Domeniile Tohani | 63 |
Tavernelle, 2004, Castello Banfi | 60 |
Clasamentul general a arătat puţin diferit de al meu pe alocuri, astfel (aici sunt afișate cu 2 zecimale, pentru o clasificare mai exactă):
Erotikon 2008 | 89.50 |
Crama Oprisor Cabernet Sauvignon | 89.50 |
La Cetate | 87.63 |
Chateau Golan | 87.38 |
Caloian | 84.25 |
Luis Felipe Edwards Terraced Gran Reserva | 82.63 |
Cabernet by Enira | 81.50 |
Nederburg Manor House | 79.50 |
Errazuriz Max Reserva | 75.38 |
Anima | 75.25 |
Luis Felipe Edwards | 75.25 |
Princiar Special Reserve | 75.13 |
Soare | 75.00 |
Prince Stirbey | 74.63 |
Domeniul Coroanei | 74.38 |
Divin | 74.38 |
Domeniile Samburesti | 71.88 |
Tavernelle | 64.38 |
Surpriza negativă a serii mi s-a părut Errazurizul Max Reserva 2005, care a luat 92 de puncte de la mine cu o săptămână în urmă, grupul evaluându-l la 88.4 puncte atunci faţă de 75.4 acum. Deci pare destul de evident că această a doua sticlă a avut ceva probleme, dar asta am să ştiu mai bine când voi deschide şi sticla mea, cumpărată cu aceeaşi ocazie.
M-au surprins foarte plăcut vinurile de la Crama Oprişor, atât cele de top - Erotikon şi Cabernet Sauvignon Crama Oprişor - pe care nu le mai gustasem, cât şi cele medii - La Cetate şi Caloian - care au fost extrem de bine apreciate. Nu au avut niciun vin sub 84 de puncte, iar aceasta este o performanţă, chiar dacă majoritatea celor care le-au apreciat a fost formată din iubitori amatori ai vinului, şi nu din profesionişti. Dar în final vinurile trebuie să le placă, nu-i aşa, consumatorilor cărora le sunt adresate - şi care plătesc pentru ele - şi nu doar specialiştilor.
Deşi cu o diferenţă mai mică de doar 3 puncte, şi Cabernetul by Enira a fost apreciat ceva mai reţinut faţă de săptămâna trecută.
Destul de multe vinuri cu o performanţă dezamăgitoare, din nou, se pare că aşa funcţionează piaţa vinului, dintr-un eşantion de măcar 15 vinuri cel puţin 25-30% (asta dacă ai noroc!) sunt slabe sau defecte într-o măsură mai mare sau mai mică.
Sper ca astfel de articole şi evaluări, pe care le facem pe blogurile noastre să vă fie de folos în evitarea vinurilor (sub)mediocre sau cu şanse mari de a fi defecte, pentru că în definitiv balta are destul peşte, iar bugetul nostru nu este infinit ca să tot aruncăm banii pe poşirci, doar-doar om avea noroc. Ia să fie tocmai invers, să se considere norocoşi producătorii cărora le cumpărăm noi vinurile, şi nu noi când avem bafta să dăm peste o sticlă fără defect.
Mulţumim, ca de obicei, gazdelor Doru şi Cezar de la Ginger pentru ospitalitate! Ah, şi lui Alin pentru poze!
3 comments:
Unii producatori nu ar fi de acord cu cele spuse de tine in incheiere; ba chiar ar fi in stare sa te dea in judecata ca induci publicul in eroare si ca le prejudiciezi marca. M-am saturat de mentalitatea din tara asta, sincer...
Cat priveste rezultatele degustarii, exact Erraruriz-ul mi-a atras si mie atentia. Se prea poate sa fi dat de fenomenul variatiei de sticla; sau, pur si simplu, este exact ceea ce reprezinta o degustare (in orb, sau nu): o simpla parere persoanala, in conditii specifice, influentata de diferiti factori la acel moment. E posibil ca peste putin timp, acelasi vin sa fie perceput diferit de acelasi degustator.
De aceea e domeniul asta asa de misto:) Niciodata nu stii ce te asteapta :)
Sincer nu cred că cineva poate să acţioneze pe altcineva în instanţă doar pe baza opiniilor personale formulate de acela în scop non-comercial. Nu activez de niciun fel în această industrie, deci părerile mele sunt formulate conform dreptului la propria opinie, inatacabil prin urmare! Hai să nu fim fricoşi acuma şi să ne înmuiem la orice tentativă de intimidare a vreunuia din industrie. Mai ales când ştii că spui adevărul, cel puţin bazat pe propriile tale experienţe.
Eu mai am o sticlă de Errazuriz, iar altcineva a mai luat 2, deci mai avem 3 ocazii să ne convingem! Eu înclin sincer către ideea de sticlă deteriorată parţial, şi asta pentru că vinul este robust, mai puţin sensibil la o manipulare/depozitare necorespunzătoare.
Nu e vorba ca devenim fricosi, ci de principiu: o astfel de atitudine este total deplasata si lipsita de profesionalism...
Trimiteți un comentariu