marți, 19 mai 2009

Ce gust are lumina?

Iubitorii de vin bun au acum şanse din ce în ce mai bune de a afla gustul luminii chiar în paharul de vin preferat. Cercetări de dată deloc recentă (aici şi aici pentru cei care n-au altceva mai bun de făcut) au arătat că vinurile expuse la lumină dezvoltă destul de rapid arome extrem de neplăcute.

Dar ce gust are, de fapt, lumina? Analiza senzorială a vinurilor "iluminate" a scos la iveală arome de "varză călită", porumb, lână udă, blană de câine ud - ce să mai, un întreg arsenal de izuri care mai de care mai interesante. În plus, se pare că aromele de lămâie, atât de apreciate de iubitorii de Riesling sau Chardonnay, aproape că dispar la vinurile iluministe.

Anumite lungimi de undă ale radiaţiei luminoase sunt mai destructive decât altele. Ce-i mai rău este că nu e nevoie de perioade lungi de timp pentru a ruina un vin: în doar 31 de ore de expunere problema este rezolvată. În sticlele transparente, asta se petrece mult mai rapid, fiind nevoie de puţin peste 3 ore de bronzare la lumină fluorescentă. Ambalajele din sticlă maronie luptă cel mai eficient împotriva luminii, vinurile refuzând cu obstinaţie să transcende.

Ce trebuie să facem pentru a descoperi gustul luminii? Asta e simplu: putem alege unul din magazinele specializate în comercializarea acestei băuturi de soi, amplasate în noile galerii comerciale şi nu numai, unde lămpile fluorescente de intensitate mare sunt localizate foarte aproape de rafturile cu vin. Atenţie să nu cumva să alegeţi o sticlă mai din spate! Alegeţi-o neapărat pe cea la vedere pentru un efect garantat.

Deci nu uitaţi: cu cât magazinul este mai bine luminat, cu atât mai pronunţat va fi buchetul de lumină.
Blog Widget by LinkWithin