joi, 7 mai 2009

Prima degustare de grup la Ginger: Cabernet Sauvignon de România

Astăzi va avea loc prima degustare organizată de noul grup proaspăt înfiinţat mulţumită insistenţelor Danei Mihai (mulţumim, Dana!) şi mărturisesc că am senzaţii mixte de bucurie, aşteptare şi teamă. Teamă pentru că este prima oară când trec printr-un exerciţiu de analiză senzorială alături de alte persoane, pentru că ceilalţi au aşteptări de la mine cum c-oi fi cine ştie ce "specialist", teamă pentru că locaţia este nouă. Cezar Filip de la Ginger a fost deosebit de drăguţ să ne pună la dispoziţie locaţia şi vesela, precum şi atmosfera! Mii de mulţumiri!

Tema pe care am agreat-o împreună este Cabernet Sauvignon monosoi de provenienţă locală. Vor trece pe sub lupa epiteliilor noastre olfactive şi a papilelor gustative Arezan 2005 de la Murfatlar, La Cetate Cabernet Sauvignon 2007 de la Cramele Oprişor, Cabernet Sauvignon 2006 de la Prince Stirbey, Cabernet Sauvignon de la Cramele Recaş şi Cabernet Sauvignon 2007 de la Domeniul Coroanei (Segarcea). Mniam! ce bunătăţi ne aşteaptă!

Şi pentru că tot am pus acest soi clasic în centrul temei de azi, să ne aducem aminte câte ceva despre el, care ne poate fi de ajutor în evaluarea criteriului "tipicitate de soi". Informaţiile de mai jos sunt adaptate după Wikipedia şi Jancis Robinson.

Deşi Cabernet Sauvignon poate fi considerat printre cele mai umblate soiuri de vin roşu, asta nu înseamnă că el produce un vin mare oriune de lume. Motivul pentru care Cabernet Sauvignon este atât de popular este pentru că în arealul său tradiţional, Bordeaux, el poate fi atât de bun. În Bordeaux el nici măcar nu este cel mai plantat soi cum se crede, ci acesta este Merlot, întrucât Cabernet se coace mult mai greu şi mai târziu decât Merlot, şi poate fi dificil de copt în totalitate. Şi când acest lucru se întâmplă, vinul are miros verde şi de frunză şi are un gust sărac, aspru şi gol.

Stilul vinurilor Cabernet Sauvignon este influenţat puternic de gradul de coacere al strugurilor la recoltare. Atunci când acesta înclină spre zona de necopt, strugurii sunt bogaţi în pirazine şi vor manifesta un pronunţat caracter de ardei gras verde şi arome vegetale. Când sunt culeşi supra-copţi, vinurile vor avea un gust ca de gem şi pot avea arome de coacăze negre.

Unii producători aleg să-şi culeagă strugurii la grade diferite de coacere pentru a putea încorpora în vin aceste elemente diverse şi pentru a adăuga un alt nivel de complexitate vinului. Când sunt tinere, vinurile de Cabernet Sauvignon vor manifesta în mod tipic arome puternice de cireşe negre şi de prune. Aroma de coacăze negre este una din aromele emblematice şi caracteristice acestui soi, ce se regăseşte virtual în toate stilurile de vin din Cabernet Sauvignon produs pe tot întinsul globului.

Anumite stiluri din unele regiuni sau de la anumiţi producători pot avea arome de eucalipt, mentă şi tutun. Pe măsură ce vinul se maturizează, el poate dezvolta datorită baricurilor noi de stejar franţuzesc, arome asociate cu lemnul de cedru, cutie de trabuce şi fâşii de creion ascuţit.

Revin cu fişele de degustare şi impresiile! Stay tuned!
Blog Widget by LinkWithin