duminică, 13 septembrie 2009

Degustare de Crama Basilescu

Cei de la Crama Basilescu au trimis la Ginger, restaurantul unde facem degustări de vin de ceva vreme, câteva sticle cu edițiile din 2008 ale vinurilor lor, deci ne-am pus pe degustat.

Cu excepția Feteascăi Negre 2008 (nu știu ce gamă, pentru că sunt două game de fetească: "Crama Basilescu" și "Eclipse Selection", sticla fiind etichetată de mână) și a Sauvignonului Blanc Edition 2008, celelalte vinuri sunt, din punctul meu de vedere, destinate consumatorului nepretențios, cu alte cuvinte vinuri entry-level. Sunt vinuri corecte, dar simple, nesofisticate. Am să trec rapid în revistă vinurile:

  • Sauvignon Blanc "Edition" 2008, sec, 13,6% alc., DOC-CT Dealu Mare: nas puternic verde și mineral, note de ardei gras, gust cu tentă dulce ca un demisec, fără arome foarte pregnante, puțin astringent, aciditate bună, final mediu. Un vin mai degrabă pentru gastronomie sau chiar și de gătit.
  • Fetească Albă "Ancestral" 2008, demisec, 13,6% alc., DOC-CT Pietroasa: nas mai reținit floral cu note de lămâiță, gust dulceag nu foarte complex, final mediu spre lung nu foarte interesant.
  • Tămâioasă Românească "Eclipse selection" 2008, demidulce, 13,6% alc., DOC-CG Pietroasa: nas mediu cu note de miere de salcâm și struguri tămâioși, note verzi, gust destul de amplu cu note de tămâioși, final destul de scurt. Nu este la fel de corpolent cu m-aș fi așteptat.
  • Busuioacă de Bohotin "Eclipse selection" 2008, demidulce, 12,5% alc.: nas cu note deranjante de compuși sulfuroși, care n-au dispărut nici după minute bune de aerare.
  • Fetească Neagră 2008: culoare superbă și intensă roșie-violacee, nas reținut dar fin de fructe roșii și negre (mure), destul de tipic de fetească, note dulci și de lemn, atac puternic, tanini foarte fermi (de așteptat pentru un vin așa de tânăr), note accentuate de lemn care persistă și în post-gustul mediu spre lung, foarte condimentat (piper negru). Puțin cam amărui pe final. Prea tânăr, însă pe drumul cel bun.
Deocamdată nimic deosebit în vinurile acestui producător aflat la început de drum, însă sunt foarte curios să gust noile vinuri pentru a observa diferența.
Blog Widget by LinkWithin