Pentru cei care se întreabă ce este crâmpoșia sau care socotesc că titlul acestui vin are o sonoritate curioasă, Crâmpoșia este un vechi soi românesc specific zonei Drăgășanilor, unde s-a dezvoltat și a căpătat renume. Inițial acest soi de strugure avea dublă întrebuințare, fiind cultivat și ca strugure de masă, și pentru vin.
Eu mi-l amintesc în mica vie a bunicilor din Balș (de pe lângă Craiova), deși acolo se chema băldoaie. Un strugure care era păstrat în pivniță peste iarnă, rezistând uneori chiar și până la Paște (firește, asta dacă nu dădeau prea des iama-n el dracii de copii!).
Soiul a fost îmbunătățit, noiul soi chemându-se crâmpoșie selecționată, care a scăpat de multe din tarele soiului original, fiind folosit exclusiv pentru vinificație. Cei care vor să afle mai multe despre acesti străvechi soi românesc pot citi aici excelentul articol scris de Dr. Pușcă.
Dar să vedem ce-i cu vinul. Părerea mea: nas elegant floral cu nuanțe citrice, gust proaspăt, fructuos, cu vagi note minerale și ușoară perlație ce-i accentuează prospețimea, plăcut, cu un final mediu spre lung proaspăt, ce amintește de gref și coajă de lămâie.
Părerea lor: Un soi autohton din podgoria Drăgășani, fermentat la o temperatură redusă care dezvoltă astfel arome proaspete de pere și mere. Împreună cu acididatea plăcută, rezultă un vin potrivit pentru orice ocazie.
Eu l-am încercat alături de un pui cu lămâie și pătrunjel cu garnitură de cartofi la cuptor cu rozmarin și s-a potrivit de minune. Vinul a avut suficientă aciditate pentru a ține piept sosului cu lămâie, și suficientă intensitate aromatică pentru a balansa rozmarinul și pătrunjelul. Super!
7 comments:
Ar fi curios de stiut daca Cramposia de Murfatlar este "selectionata" sau nu. Oricum, inteleg ca intre cele doua e mai putina diferenta decat intre feteasca/feteasca regala. Cramposia "veche" era si un bun soi de struguri de masa, cum bine ai spus.
incearca si Sauvignon Blanc de la Mulderbosch(Africa de Sud) - gasesti la Vinexpert
Citând din articolul scris de Dr. Pușcă:
Soiul Crâmposie nu are productie de struguri constantã, oscilând de la 10.000 pânã la 20.000 kg/ha, în functie de conditiile anului respectiv. Strugurii sunt de mãrime mijlocie spre mare, conici, aripati, greutatea lor variind între 200 si 400 de grame.
În general, fãrã sã acumuleze mult zahãr, vechea Crâmposie româneascã a fost unul dintre cele mai apreciate soiuri. Vinurile obtinute din acest soi sunt, în general, vinuri cu multã prospetime si fructuozitate, amintind aroma strugurelui din care provine. Continutul în alcool este moderat si oscileazã între 9 si maxim 12%, iar aciditatea, destul de ridicatã, variazã între 3,5 si 5,8 g/l.
Crâmposia selectionatã dã productii mari (16.500 kg/ha) si constante de la an la an. Fatã de Crâmposia veche, care avea însusiri mixte, poroducând si struguri de masã de aleasã calitate, Crâmposia selectionatã este destinatã doar obtinerii vinului. Maturitatea deplinã a soiului Crâmposie selectionatã are loc în a doua jumãtate a lunii septembrie, când acumuleazã între 190 – 205 g/l zaharuri în must si o aciditate totalã medie de 5,0 g/l.
În general, tãria alcoolicã a vinurilor obtinute din soiul Crâmposie selectionatã este de 11,4 – 11,8% si o aciditate totalã de 4,5 - 4,7 g/l.
@Anonim: multumesc de recomandare, am sa incerc acest Sauvignon Blanc.
Si parerea mea este ca Prince Stirbey face in acest moment cea mai buna Cramposie de la noi. Un vin sprintar si pretabil de cursa lunga, Cramposia aceasta are un echilibru tare fericit al aciditatii cu alcoolul, buchetul si corpul vinului. Cu alte cuvinte, e un vin prietenos, nu foarte intens parfumat, sec, usor, dar in acelasi timp un vin cinstit, care te rasplateste pe masura ce-l dai pe gat, cu o evolutie frumoasa la pahar (nu te lasa balta daca-l incepi la pranzisor si-l termini spre seara) care are toate coordonatele sa-l transforme din "vin de masa" intr-un companion drag, demn de o clasificare superioara.
l-am incercat duminica asta: http://vinuldeduminica.blogspot.com/2010/05/cramposie-selectionata-2008-agricola.html in principiu cam aceleasi impresii, sa vedem cum a iesit cea din 2009 :)
sunt curios si de cele doua vinuri pentru retail: Cuvee Ileana si Cuvee Constantin. ca tot a trecut 21 mai :)
Din câte ştiu a apărut deja varianta 2009, pe care şi eu abia aştept s-o încerc! Mulţumesc pentru vizită!
Trimiteți un comentariu