luni, 1 martie 2010

18 Cabernet Sauvignon-uri în orb, la Ginger

Energizaţi şi motivaţi de succesul degustării în orb de vinuri roşii săptămâna trecută, am decis să reedităm fenomenul şi să analizăm o feliuţă din plăcintă: Cabernet Sauvignon. Au fost 18 vinuri de această dată, dar participanţii au fost ceva mai puţini, profesorii Stoian şi Croitoru neputând participa, iar cei de la Vinul.ro trebuind să plece înainte de încheierea degustării împreună cu Sergiu Nedelea, manager la Casa Iancului. Cu toate astea, prof. Liviu Grigorică ne-a fost alături, şi bine a făcut, pentru că vinurile de la Crama Oprişor desăvârşite de dânsul au ocupat locurile de frunte în clasamentul general!

N-am mai împărţit vinurile pe paliere de preţ de astă dată, aşa că am să le prezint în ordinea punctajelor mele:

Erotikon 2008, 2007, Carl Reh Winery 91
Crama Oprisor Cabernet Sauvignon, 2007, Crama Oprisor 88
Chateau Golan, 2005, Chateau Golan 87
La Cetate, 2007, Carl Reh Winery 86
Prince Stirbey, 2006, Agricola Stirbey 82
Luis Felipe Edwards Terraced Gran Reserva, 2007, Luis Felipe Edwards 81
Cabernet by Enira, 2008, Bessa Valley Winery 81
Caloian, 2008, Crama Oprisor 81
Nederburg Manor House, 2005, Nederburg 81
Errazuriz Max Reserva, 2005, Vina Errazuriz 79
Domeniul Coroanei , 2007, Domeniul Coroanei Segarcea 76
Luis Felipe Edwards, 2008, Luis Felipe Edwards 72
Soare, 2004, Vinarte 70
Domeniile Samburesti, 2007, Domeniile Samburesti 69
Anima, 2007, Domeniile Sahateni 67
Divin, 2006, Domeniile Sahateni 66
Princiar Special Reserve, n/a, Domeniile Tohani 63
Tavernelle, 2004, Castello Banfi 60

Clasamentul general a arătat puţin diferit de al meu pe alocuri, astfel (aici sunt afișate cu 2 zecimale, pentru o clasificare mai exactă):


Erotikon 2008 89.50
Crama Oprisor
Cabernet Sauvignon
89.50
La Cetate 87.63
Chateau Golan 87.38
Caloian 84.25
Luis Felipe Edwards
Terraced Gran Reserva
82.63
Cabernet by Enira 81.50
Nederburg Manor House 79.50
Errazuriz Max Reserva 75.38
Anima 75.25
Luis Felipe Edwards 75.25
Princiar Special Reserve 75.13
Soare 75.00
Prince Stirbey 74.63
Domeniul Coroanei 74.38
Divin 74.38
Domeniile Samburesti 71.88
Tavernelle 64.38

Surpriza negativă a serii mi s-a părut Errazurizul Max Reserva 2005, care a luat 92 de puncte de la mine cu o săptămână în urmă, grupul evaluându-l la 88.4 puncte atunci faţă de 75.4 acum. Deci pare destul de evident că această a doua sticlă a avut ceva probleme, dar asta am să ştiu mai bine când voi deschide şi sticla mea, cumpărată cu aceeaşi ocazie.


M-au surprins foarte plăcut vinurile de la Crama Oprişor, atât cele de top - Erotikon şi Cabernet Sauvignon Crama Oprişor - pe care nu le mai gustasem, cât şi cele medii - La Cetate şi Caloian - care au fost extrem de bine apreciate. Nu au avut niciun vin sub 84 de puncte, iar aceasta este o performanţă, chiar dacă majoritatea celor care le-au apreciat a fost formată din iubitori amatori ai vinului, şi nu din profesionişti. Dar în final vinurile trebuie să le placă, nu-i aşa, consumatorilor cărora le sunt adresate - şi care plătesc pentru ele - şi nu doar specialiştilor.


Deşi cu o diferenţă mai mică de doar 3 puncte, şi Cabernetul by Enira a fost apreciat ceva mai reţinut faţă de săptămâna trecută.


Destul de multe vinuri cu o performanţă dezamăgitoare, din nou, se pare că aşa funcţionează piaţa vinului, dintr-un eşantion de măcar 15 vinuri cel puţin 25-30% (asta dacă ai noroc!) sunt slabe sau defecte într-o măsură mai mare sau mai mică.


Sper ca astfel de articole şi evaluări, pe care le facem pe blogurile noastre să vă fie de folos în evitarea vinurilor (sub)mediocre sau cu şanse mari de a fi defecte, pentru că în definitiv balta are destul peşte, iar bugetul nostru nu este infinit ca să tot aruncăm banii pe poşirci, doar-doar om avea noroc. Ia să fie tocmai invers, să se considere norocoşi producătorii cărora le cumpărăm noi vinurile, şi nu noi când avem bafta să dăm peste o sticlă fără defect.

Mulţumim, ca de obicei, gazdelor Doru şi Cezar de la Ginger pentru ospitalitate! Ah, şi lui
Alin pentru poze!

3 comments:

Ciprian spunea...

Unii producatori nu ar fi de acord cu cele spuse de tine in incheiere; ba chiar ar fi in stare sa te dea in judecata ca induci publicul in eroare si ca le prejudiciezi marca. M-am saturat de mentalitatea din tara asta, sincer...

Cat priveste rezultatele degustarii, exact Erraruriz-ul mi-a atras si mie atentia. Se prea poate sa fi dat de fenomenul variatiei de sticla; sau, pur si simplu, este exact ceea ce reprezinta o degustare (in orb, sau nu): o simpla parere persoanala, in conditii specifice, influentata de diferiti factori la acel moment. E posibil ca peste putin timp, acelasi vin sa fie perceput diferit de acelasi degustator.

De aceea e domeniul asta asa de misto:) Niciodata nu stii ce te asteapta :)

Mihnea Mironescu spunea...

Sincer nu cred că cineva poate să acţioneze pe altcineva în instanţă doar pe baza opiniilor personale formulate de acela în scop non-comercial. Nu activez de niciun fel în această industrie, deci părerile mele sunt formulate conform dreptului la propria opinie, inatacabil prin urmare! Hai să nu fim fricoşi acuma şi să ne înmuiem la orice tentativă de intimidare a vreunuia din industrie. Mai ales când ştii că spui adevărul, cel puţin bazat pe propriile tale experienţe.

Eu mai am o sticlă de Errazuriz, iar altcineva a mai luat 2, deci mai avem 3 ocazii să ne convingem! Eu înclin sincer către ideea de sticlă deteriorată parţial, şi asta pentru că vinul este robust, mai puţin sensibil la o manipulare/depozitare necorespunzătoare.

Ciprian spunea...

Nu e vorba ca devenim fricosi, ci de principiu: o astfel de atitudine este total deplasata si lipsita de profesionalism...

Blog Widget by LinkWithin